15:31 07 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Klaus Iohannis

  Iohannis a promulgat o lege pe care imediat a criticat-o!

  © Photo : Președintele României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  33001

  Chiar în comunicatul prin care a anunțat promulgarea legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, șeful statului critică actul normativ.

  BUCUREȘTI, 12 oct — Sputnik, Daniel George Nistor. Președintele României Klaus Iohannis, a semnat vineri, 12 octombrie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

  Imediat după semnarea documentului, Ioahnnis a transmis un comunicat în care amintește că el "a avertizat, în repetate rânduri", că "o serie de modificări aduse Legii nr. 303/2004 au un impact negativ direct asupra actului de justiție și asupra calității acestuia".

  Printre modificările la care face referire președintele se numără "noile condiții de pensionare ale magistraților, modalitățile de numire sau revocare a procurorilor cu funcții de conducere și extinderea prerogativelor ministrului justiției, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective — exclusive ori determinante în evaluarea magistraților — slăbirea independenței procurorilor în realizarea rolului lor constituțional, modificarea condițiilor de răspundere a magistraților".

  La solicitarea președintelui României și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comisia de la Veneția a formulat o opinie preliminară asupra legilor justiției, "în care se precizează că numeroase prevederi sunt neconforme cu standardele de democrație și statul de drept", menționează comunicatul Președinției.

  Președintele României, Înalta Curte de Casație și Justiție și partidele de opoziție au formulat, în decursul ultimului an, nouă sesizări de neconstituționalitate cu privire la dispozițiile acestei legi de o importanță crucială pentru bunul mers al justiției.

  Chiari vineri, în cadrul anunțului dat publicității, Iohannis a arătat că a solicitat Parlamentului "reexaminarea acestor modificări", deci le cere parlamentarilor să schimbe legea pe care el însuși abia a promulgat-o.

  În data de 25 septembrie, Curtea Constituțională a respins și ultima sesizare de neconstituționalitate, iar în aceste condiții actul normativ urmează să intre în vigoare ca urmare a promulgării.

  "Spre deosebire de celelalte două legi ale justiției deja promulgate, în lipsa unor dispoziții tranzitorii care să permită etapizarea aplicării noii concepții a legiuitorului privind accederea în profesie, respectiv încetarea activității de judecător sau procuror, aplicarea imediată a dispozițiilor din cuprinsul Legii nr. 303/2004 riscă să pună în pericol stabilitatea și buna funcționare a sistemului judiciar, prin blocarea activității instanțelor și parchetelor", menționează documentul citat.

  Klaus Iohannis subliniază că modificările aduse cadrului legal existent în materie judiciară "reprezintă un regres pentru democrația din România, pericol semnalat și de partenerii noștri europeni, de Comisia Europeană și de GRECO".

  În acest context, președintele solicită coaliției majoritare "reluarea de urgență a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justiției", prin consultări reale cu profesioniștii din domeniu și preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislația la standardele Comisiei de la Veneția.

  Tematic

  Savaliuc a dat lovitura nucleară contra lui Iohannis, e oficial!
  Victor Ciutacu aruncă bomba: combinație Tăriceanu... Iohannis!
  Iohannis acuzat grav - iată de ce timorează jandarmii: "Ajungi la haos"
  Iohannis la ONU, ironizat dur de un jurnalist român: „Mega interes pentru discurs..." FOTO
  Iohannis, capabil de orice ca să dărâme Guvernul Dăncilă
  Acuzaţii grave - Iohannis a evitat întâlnirea cu românii din SUA
  Klaus Iohannis, în drumeţii pe munte: iată cine l-a însoţit
  Klaus Iohannis, declarație neobișnuită!
  Iohannis nu răspunde provocării lui Teodorovici, care i-a dat o adevărată lecție!
  Politolog: „Băsescu, Iohannis, Blaga, Ponta - s-au folosit şi sunt folosiţi de Securitate"
  Iohannis, incredibil: încurajează imixtiunea celui mai tupeist ”partener” străin!
  Tagurile:
  Înalta Curte de Casație și Justiție, lege, Decret, Curtea Constituțională, Klaus Iohannis, românia


  Știrile Zilei