02:38 31 Martie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.17
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  703590

  Azi, România a fost criticată de Verzii europeni, de președintele CE J.C. Juncker, de liderul PPE, Manfred Weber, de Guy Verhofstadt, liderul ALDE din PE – iar Președintele Iohannis a apărat România.

  BUCUREȘTI, 23 oct - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După ce în sesiunea de dimineață România a fost făcută praf din și în mai multe direcții – cel puțin la Guvernul și Parlamentul - la ora 13 am asista la o surpriză… din partea președintelui Iohannis. Practic, Iohannis și-a luat în serios rolul de președinte al tuturor românilor și s-a adresat Europei ca un adevărat om de stat român.

  Iohannis a vorbit liber, fără hârtii în față, ferm, dar cu o oarecare iritare – ca un președinte a cărui demnitate a fost atinsă, prin exagerarea criticilor la adresa țării pe care o conduce.

  „„În România este democrație, este stat de drept, este o dezbatere vie, este creștere economică”, a declarat fără drept de apel Iohannis, completând cu o garantare personală și în privința marotei europene – ”iar eu sunt hotărât să rămân pe poziții să apăr valorile statului de drept și să lupt împotriva corupției”.

  Mai mult, Iohannis a aruncat în față Europei o problemă comună: ”Conexiunea între cetățeni și politicieni”

  ”De multe ori politicienii nu înțeleg ce vor cetățenii, iar cetățenii nu înțeleg ce spun cetățenii”, a spus Iohannis, trecând apoi din nou la România, cu aceeași garanție personală, pe care o opune ”îngrijorărilor” europene: ”În România cetățenii au spus clar ce vor – eu, care am fost ales cu un număr semnificativ de voturi am înțeles”.

  Apoi, Iohannis și-a reamintit că este profesor și a ținut o adevărată lecție de democrație reală oficialilor europeni!

  ”Că există controverse, e adevărat!”, a spus Iohannis, contraatacând imediat – ”Dar, spuneți, ce democrație e aceea fără controverse? Eu spun că va câștiga România democratică, europeană”.

  După ce a replicat ferm ”îngrijorărilor” și criticilor europene, Iohannis a prezentat, pe scurt, adevăratele probleme, sau ”dosarele” care stau pe masa UE.

  ”În timpul președinției românești a Consiliului UE ne așteaptă o perioadă extrem de dificilă, ne așteaptă dosare extrem de grele, iar unul se numește Brexit”, a punctat Iohannis, care a expus clar punctul de vedere al României: ”Noi ne dorim să ajungem la un acord cu Marea Britanie, România se va implica în acest sens”.

  Apoi Iohannis a vorbit nu fără oarecare ironie de ”un dosar care ne e drag tuturora” – cadrul financiar multianual, în care Europa ne recomandă să creștem bugetul…

  ”Un alt dosar este migrația – trebui să ajungem cât de curând la o definiție comună - dacă nu vom avea un limbaj comun, altfel dacă nu acționăm preventiv, vom avea o criză”, a precizat foarte realist Iohannis.

  Președintele României a mai atras atenția că în timpul mandatului României la CUE, vom avea alegeri europene, dar și Summit-ul de la Sibiu.

  ”Acolo vom vorbi de viitorul UE, vom creiona o viziune - o gândire pentru cetățeanul european, nu numai pentru politicianu european”, a încheiat Iohannis, în aplauzele celor prezenți.

  Concluzionând, Ioahnnis s-a ținut de cuvânt, nu a ”exportat” diferendele de acasă în Europa. Astăzi, România a fost criticată (citește ”atacată”) de Verzii europeni, de președintel CE J.C. Juncker, de liderul PPE, Manfred Weber, de Guy Verhofstadt, liderul ALDE din Parlamentul European – iar Președintele Iohannis a apărat România. Asta e concluzia, în rest, sunt comentarii marginale.

  Tagurile:
  Parlamentul European, Discurs, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei