10:46 06 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Premierul României, Vasilica-Viorica Dăncilă

  Dăncilă, declarație de ultimă oră despre salarii. Se schimbă...

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  726 0 0

  Majorarea salariului minim, anunțată anterior de Olguța Vasilescu pentru 1 noiembrie, va fi amânată.

  BUCUREȘTI, 24 oct – Sputnik, Daniel George Nistor. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că nu se pune problema majorării salariului minim de la 1 noiembrie, aşa cum a propus Comisia de Prognoză, dar este posibil ca majorarea să aibă loc de la 1 decembrie sau 1 ianuarie 2019.

  "În niciun caz de la 1 noiembrie. Am discutat cu sindicatele. Vom vedea dacă e oportun de la 1 decembrie sau 1 ianuarie”, a spus Dăncilă, conform Mediafax

  Premierul se arată de acord însă cu măsura privind salarizarea diferențiată, în funcţie de studii: "Nu, nu e discriminatorie, se aplică şi în alte state membre".

  Cât priveşte posibila îngheţare a salariilor în 2019, aşa cum reieşea dintr-un document transmis de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, forurilor europene, Viorica Dăncilă a declarat: "La începutul şedinţei de guvern voi anunţa. Cu siguranţă nu sunt de acord".

  Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat recent că instituţia pe care o conduce lucrează la creşterea salariului minim pe economie de la 1 noiembrie, existând o diferenţiere în funcţie de studiile angajaţilor. 

  "După analiza datelor transmise de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Ministerul Muncii lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferentierea salariului minim in funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani", a spus Vasilescu.

  Potrivit documentului prezentat de ministru, propunerea este de "creştere a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.080 de lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018".

  Totodată, acesta prevede introducerea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat la nivelul de 2.350 lei/ lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare.

  Acelaşi act prevede şi creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună, pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.

  Propunerea mai vizează introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului dintre salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată și câştigul salarial mediu. Din 2020, acest raport urmează să fie de minimum 45%.

  În prezent, salariul minim brut este de 1.900 de lei.

  Tagurile:
  Viorica Dăncilă


  Știrile Zilei