22:22 09 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.33
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.73
  Liviu Dragnea

  Bombă! Dragnea ar pregăti cea mai spectaculoasă decizie din România ultimilor 28 de ani

  © AP Photo / Vadim Ghirda
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  23296223

  Statul român va lua înapoi de la OMV toate acțiunile Petrom, printr-o inițiativă a lui Liviu Dragnea, spune unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști.

  BUCUREȘTI, 30 oct – Sputnik, Daniel George Nistor. Editorialistul Sorin Roșca Stănescu lansează o ipoteză-șoc, care dacă se adeverește, va fi una dintre cele mai spectaculoase decizii ale autorităților române după 1989.

  "Statul român urmează să preia de la OMV toate acțiunile Petrom. Iar motivul cât se poate de întemeiat este că OMV a încălcat cele mai importante clauze ale contractului de privatizare", scrie Roșca Stănescu, în telegrafonline.ro

  El lansează informația "conform unor surse din PSD", semnalând că "Liviu Dragnea pregătește o bombă", care "va fi detonată la scurt timp după instalarea noilor miniștri".

  În viziunea lui SRS, această "bombă" îi va asigura președintelui Camerei Deputaților "o nouă rezervă de oxigen electoral".

  Totuși, cunoscutul jurnalist apreciază că motivul unei astfel de măsuri "este cât se poate de întemeiat", pentru că "OMV a încălcat cele mai importante clauze ale contractului de privatizare".

  Roșca Stănescu amintește că OMV urma să-și îndeplinească, sub sancțiunea desființării contractului, o serie întreagă de obligații, două dintre acestea având "o importanță majoră".

  Prima dintre cele două obligații prevedea menținerea în stare de funcționare a celor două rafinării de la Arpechim, "fără de care o altă piesă importantă a industriei de profil din România, Oltchim urma să intre în faliment".

  Iar a doua era aceea de a reabilita din punct de vedere ecologic o serie de terenuri, valoarea lucrărilor urmând să se ridice la circa 60 de milioane de euro.

  "Și ce a urmat? Societatea austriacă, care a devenit peste noapte un colos prin achiziționarea Petrom, nu și-a îndeplinit aceste obligații. Mai mult chiar, și Petrobrazi a fost închisă", punctează SRS.

  Acesta se referă și la gazele din Marea Neagră, unde OMV ar urma să deruleze operațiuni de exploatare, deși momentan a anunțat că a amânat o decizie pe termen de un an.

  "Practic, din Legea offshore, care urmează să fie promulgată de președinte, România nu va beneficia nici măcar de un metru cub de gaze naturale din uriașele cantități care urmează să fie extrase. În schimb, pe diverse căi, va primi în decursul următorilor 30 de ani, circa a 16-a parte din contravaloarea zăcămintelor. Prețul va fi devastarea, pentru următoarele decenii, a litoralului românesc", semnalează roșca Stănescu.

  El crede că "lovitura lui Liviu Dragnea va fi primul semnal concludent că România știe să-și apere interesele".

  Tematic

  Dragnea, declarația așteptată de toată țara: "Vom face cum am spus"
  Dezvăluirea "Secretului de Serviciu". Gazele din mare, jucate la "ruleta canadiană"
  Pregătiri pentru gazele din Marea Neagră. Austriecii pun la bătaie 500 mil. euro
  Tagurile:
  SRS, Decizie, Liviu Dragnea, OMV Petrom, OMV


  Știrile Zilei