14:05 20 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.50
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.72
  Еuro

  "Bani gratis de la UE?". Vâlcov, pe contraatac, îi dă Corinei Crețu cu cifrele în cap

  CC0 / Pixabay / moritz320
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  125790

  Darius Vâlcov revine în disputa lui Corina Crețu, făcând o nouă declarație în legătură cu unul dintre cele trei noi spitale aflate în discuție.

  BUCUREȘTI, 2 nov – Sputnik, Daniel George Nistor. Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, desfășoară o campanie de informare în spațiul online, prin care vrea să explice publicului că statul român face eforturi financiare mari în realizarea obiectivelor.

  El are o serie de "contre" pe această temă cu un înalt oficial român al CE, comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu, care susține implicarea autorităților de la Bruxelles.

  "530 milioane euro este costul total al spitalului din Iași, conform studiului BEI (Banca Europeană de Investiții). 50 milioane euro din această suma sunt puse la dispoziție de către CE (Comisia Europeană). Restul, de 480 milioane euro sunt costuri care revin statului român", scrie Vâlcov, pe rețeaua de socializare Facebook

  "Cu aceeași suma, de 480 milioane euro, Turcia a construit 3 spitale în PPP (parteneriat public-privat)", precizează Vâlcov.

  Și își încheie postarea printr-o întrebare cu tâlc: "Acum se înțelege, cum e cu banii gratis?".

  Nu e pentru prima oară când consilierul guvernamental aduce astfel de explicații în fața opiniei publice.

  "Cifrele nu mint niciodată. Hai să vedem! Comisia Europeană alocă României 150 milioane de euro pentru studiile și construcția (inclusiv dotarea) a 3 spitale", a scris acesta, pe aceeași rețea social media, în urmă cu o săptămână. 

  Era vorba despre noile spitale de la Craiova, Iași și Cluj,

  Vâlcov spunea atunci că "studiile, conform BEI, cei care le și elaborează, costă 120 milioane euro" și adăuga că potrivit acelorași studii, "construcția și dotarea celor 3 spitale costă 1,2 miliarde euro", completând ironic că "probabil din cele 30 de milioane euro rămase".

  Pentru comparație, consilierul arăta că "între timp, statul român scoate în parteneriat public privat studiul, construcția și dotarea unui spital, cu 140 milioane euro", pentru ca apoi să tragă o concluzie în stilul său sarcastic: "Asta, ca să înțelegem exact cum stau lucrurile!".

  Răspunsul Corinei Crețu a venit prompt. Aceasta s-a declarat "mâhnită că discuţiile despre un obiectiv atât de important se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor" și a exprimat un punct de vedere propriu.

  "La momentul adoptării Programului Operațional Regional, niciunul dintre studiile de fezabilitate nu fusese încă realizat şi nu se stabilise numărul de paturi pe care ar urma să le aibă fiecare dintre aceste spitale şi nici complexitatea serviciilor oferite", a scris Crețu pe pagina ei de Facebook. 

  Comisarul european a completat că între timp, România a continuat să pregătească investițiile, "cu ajutorul serviciilor mele și ale BEI", și conform ultimelor estimări ale autorităţilor naţionale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 - 1,5 miliarde de euro.

  "Comisia Europeană a constatat că această sumă este semnificativ mai mare decât bugetul prevăzut inițial, dar a rămas angajată să sprijine construcţia spitalelor regionale în conformitate cu acordurile încheiate cu Ministrul Dezvoltării Regionale în anul 2015", a precizat Corina Crețu.

  Ea menționa că își dorește ca împreună cu colegii din Comisia Europeană, să sprijine aceste investiții, care "vor schimba semnificativ nivelul de asistență medicală pentru cetățenii din cele trei regiuni" și sublinia că "în acest proces s-au depus multe eforturi, inclusiv din partea serviciilor Comisiei și a BEI".

  Tematic

  Demisie colectivă la Spitalul din Oradea şi anunţ pe un site de vânzări
  Incendiu la un spital din Argeş: Clădirea s-a umplut de fum, pacienţii - evacuaţi VIDEO
  Alertă la Iaşi - pacienţi cu boli psihice la mila Domnului, spital desfiinţat
  Vieţi în pericol: La Spitalul Parhon din Iaşi se lucrează în condiţii de avarie
  Bomba! Darius Vâlcov, în atenţia Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie
  Tagurile:
  UE, finanțări, Corina Crețu, Darius Vâlcov


  Știrile Zilei