04:37 17 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Steagul Finlandei

  Finlanda va prelua mandatul de preşedinţie la UE în locul României?

  © Sputnik / Владимир Астапкович
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  26951

  Premierul finlandez a declarat că guvernul său s-a pregătit pentru o posibilă cerere de a prelua mai devreme, în locul României, mandatul de președinție a Consiliului UE anul viitor.

  BUCUREŞTI, 13 nov – Sputnik, Doina Crainic. Prim-ministrul finlandez Juha Sipilä a afirmat insă că tensiunile politice de pe plan intern din România nu vor afecta calendarul Finlandei, care urmează să deţină președinția rotativă a Consiliului UE în al doilea semestru al anului 2019.

  Sipilä a declarat marți pentru agenția finlandeză de presă STT că România nu are intenția de a amâna mandatul de șase luni al preşedinţiei UE. Mandatul urmează să înceapă la 1 ianuarie, preşedinţia urmând să fie preluată de Finlanda în a doua jumătate a anului, potrivit postului finlandez de radio yle.fi

  Luni seara, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că țara sa nu este pregătită să preia președinția rotativă în ianuarie și a solicitat guvernului să renunţe.

  Sipilä a declarat că guvernul finlandez și-a arătat disponibilitatea luni seara și a început să se pregătească pentru o potențială solicitare de la București pentru a-și muta mandatul la începutul anului 2019. Totuși, nu a sosit o astfel de solicitare. Dimpotrivă, guvernul român a confirmat că România își va desfășura mandatul așa cum este planificat.

  Acesta va fi primul mandat de preşedinţie al României de la aderarea ţării la UE în 2007. Finlanda a deținut funcția de două ori înainte, în 1999 și 2006. Austria deține președinția până la sfârșitul acestui an.

  „Ne trezim în ceasul al 12-lea total nepregătiți. Cred că, din păcate, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare. Nu există nicio perspectivă de bună implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave”, a declarat Klaus Iohannis luni.

  Publicaţia finlandeză mai menţionează că ministrul pentru afaceri europene, Victor Negrescu, însărcinat cu pregătirea României pentru a prelua președinția UE, a demisionat subit săptămâna trecută.

  Luna trecută, Comisarul UE pentru justiție, Věra Jourová, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea României de a prelua mandatul fiind măcinată de probleme interne, în special de corupție.

  Tematic

  Știrea anului: Lucrare contra României - Finlanda se declară gata să preia președinția CUE
  Tagurile:
  Victor Negrescu, Věra Jourová, Klaus Iohannis, Uniunea Europeană, românia, Finlanda


  Știrile Zilei