19:09 25 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.74
 • USD18.20
 • RUB0.29
 • RON4.40
 • UAH0.70
  Ministrul Justiției, Tudorel Toader

  Tudorel Toader le dă în cap cu recursul compensatoriu: "A fost inițiat... "

  © Photo: Guvernul România
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  40410

  Tudorel Toader arată că legea privind procedura care ar favoriza infractorii a fost inițiat pe vremea când el încă nu era ministru.

  BUCUREȘTI, 2 dec – Sputnik, Daniel George Nistor. Procedura recursului compensatoriu a fost aspru criticată în spațiul public, pe motiv că ar favoriza infractorii.

  Cel mai recent exemplu în acest sens, apărut în presă, este cazul unui recidivist din Iași, suspectat că a violat o tânără de 17 ani. Acesta a fost eliberat în baza recursului compensatoriu, i-ar pedeapsa i-a fost scurtată cu 40 de zile.

  Ministrul Justiției, Tudorel Toader, face noi precizări cu privire la această problemă, explicând pe o rețea de socializare, cu linkuri la surse, drumul parcurs de proiectul de act normativ ce cuprinde procedura.

  "La data de 17.XI.2016, prin adresa nr.68/86950, Ministerul Justiției a înaintat CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare", scrie Tudorel Toader pe Facebook

  Apoi enumeră etapele care au urmat.

  CSM a avizat în 2016

  Astfel, la data de 29.XI.2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) avizează favorabil proiectul de lege, cu observațiile menționate în Anexă.

  La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, "în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiționate. În opinia Plenului, compensația pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spațiul necorespunzător".

  Iar la acest punct, Toader face o precizare: "Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, la data de 31.01.2017 , dată anterioară investirii mele în demnitatea de ministru al Justiției!".

  Ce prevedea forma inițială

  Forma inițială a proiectului prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiționate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiții necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deținut.

  CSM a considerat faptul că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiționată.

  Parlamentul și-a însușit propunerea venită de la CSM, iar cele trei zile au fost înlocuite cu șase zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare.

  "Concluzionând: proiectul de lege a fost inițiat sub guvernarea anterioară", punctează Toader.

  Legea a fost adoptată la data de 14 iulie 2017, a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 18 iulie 2017 și a intrat în vigoare la data de 21 iulie 2017.

  Tematic

  Iohannis declanșează un nou război în justiție - respinge propunerea lui Toader!
  Tudorel Toader punctează decisiv contra lui Iohannis în cazul Olguța Vasilescu
  Toader preia bătălia pentru Guvern, atac la Iohannis!
  Tudorel Toader punctează surprinzător în meciul cu Augustin Lazăr!
  Tagurile:
  Toader Tudorel


  Știrile Zilei