13:45 11 August 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD16.55
 • RUB0.22
 • RON4.02
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  61270

  Dăncilă i-a răspuns lui Iohannis după atacul acestuia de vineri, afirmând că așteaptă mai multă responsabilitate de la șeful statului.

  BUCUREȘTI, 8 dec – Sputnik, Daniel George Nistor. Premierul Viorica Dăncilă a făcut primele declarații după atacurile extrem de dure lansate, ieri de președintele Klaus Iohannis, care a acuzat-o că nu înțelege obligațile pe care le are un premier.

  "Am fost primiți cu foarte multă căldură și cu foarte multă speranță că vom face lucruri bune. Am discutat acest aspect cu domnul Juncker, care mi-a spus că această situație nu poate să continue", a declarat Dăncilă, potrivit stiripesurse.ro

  Ea s-a întâlni recent cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. Cei doi oficiali au discutat, printre altele, situația de la Guvernul României, generată de întârzierea numirii de noi miștri.

  "I-am spus că așteptăm răspuns de la domnul președinte după 1 Decembrie. Așteptăm răspuns pentru fiecare persoană și mai multă responsabilitate", a precizat premierul.

  "Gândiți-vă cât de neplăcut este ca pe domenii precum Dezvoltare sau Transporturi să schimbăm miniștri. Acum îmi este greu să cred", a subliniat Viorica Dăncilă.

  Șeful Guvernului a spus că și-a început mandatul cu dorința de a fi unitate, dar de acum crede "din ce în ce mai puțin" în acest lucru.

  "Am făcut nenumărate apeluri de când sunt premier, dar am văzut că nu sunt luate în considerare. Acest lucru mă face să cred că interesele personale și electorale sunt mai presus de interesele României. Vedem o societate divizată, proteste de ziua unirii...", a declarat Viorica Dăncilă.

  Atacul lui Iohannis

  Analistul Dragoș Dumitriu a numit intervenția recentă a lui Klaus Iohannis "cel mai grav atac la Constituție lansat de un președinte al României". 

  Președintele a declarat că nu recunoaște premierul – "De facto, noi nu avem premier" a spus Iohannis, în condițiile în care primul ministru a fost instalat legal și constituțional.

  "S-ar putea spune că nu a fost o nerecunoaștere reală, ci una metaforică, dar președintele a dat noi dovezi că el chiar așa interpretează și acționează", scrie Dumitriu.

  Analistul arată că asupra activității premierului, Iohannis "nu recunoaște aspecte ale funcționării legale a relației între instituții", bazat pe documente oficiale – pe care președintele îl numește "a schimba hârtii" și îl consideră că nu este conform atribuțiilor!

  Tematic

  Viorica Dăncilă iese din nou cel mai bine – chiar într-un moment dificil!
  Pleșoianu trage cel mai important semnal de alarmă: ”Luați exemplu, doamna Dăncilă!”
  Viorica Dăncilă face gestul așteptat față de Iohannis – dar se iau măsuri excepționale!
  Guvernul s-a decis - atac decisiv la Iohannis! Dăncilă, declarație fermă!
  Tagurile:
  Răspuns, Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă


  Știrile Zilei