00:23 26 Martie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.27
 • RUB0.27
 • RON4.11
 • UAH0.64
  Laura Codruța Kovesi

  Scandalul Kovesi ia amploare: Poliția, prinsă într-o combinație greu de explicat!

  © AP Photo / Vadim Ghirda
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  133130

  Datele furnizate de Sebastian Ghiță și de Poliție se contrazic – dar apar alte aspecte neclare în afacerea aducerii lui Nicolae Popa – audiat azi la Parchetul General

  BUCUREȘTI, 11 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Scandalul iscat de declarațiile lui Sebastian Ghiță ia amploare.

  Acum puțin timp a fost audiat fostul director al FNI, Nicolae Popa. Ghiță a acuzat că, pentru aducerea acestuia, Laura Kovesi i-ar fi cerut bani – pe care miliardarul i-ar fi plătit unei companii aeriene private.

  Ghiță a prezentat și documente fiscale în acest sens, iar astăzi Nicolae Popa a venit să explice la Parchetul General când și cum a fost adus în România.

  Tot azi, Poliția Română a trimis un răspuns în care prezintă propria variantă, cea oficială, privind aducerea în țară a lui Nicolae Popa. Ei bine, Poliția îl contrazice pe Sebastian Ghiță. Iată principalele date din comunicatul IGPR:

  ”Semnarea contractului de prestare servicii și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 14.04.2011.

  Operatorul economic a emis factura fiscală, la data de 21.04.2011, aceasta fiind achitată de I.G.P.R., prin ordin de plată, la data de 29.04.2011”.

  Dar, ce e ciudat, e că Popa a fost adus în țară vineri, 22 aprilie 2011, pe la ora 2 noaptea – deci avionul a plecat din Jakarta pe 21, iar din București spre Jakarta pe 20, cel mai târziu.

  Ori, chiar dacă era semnat contractul, cum de operatorul a prestat un serviciu atât de costisitor – deplasarea București – Jakarta și retur – fără factură, cu plata la aproape două săptămâni distanță?! Iar plata a fost făcută într-o zi de sâmbătă?!

  Iată ce declara Nicolae Popa anul trecut, după eliberare:

  ”Chiar şi pentru ofiţerii de escortă, a fost o extrădare atipică, mai ales că dânşii sosiseră cu o dimineaţă înaintea extrădării mele, cu avionul de linie. Din delegaţie au făcut parte cei doi ofiţeri, un medic şi un traducător, pe care i-am urmărit în avion, când am urcat, se şi vede pe imagini. Nu a fost niciun procuror. În ceea ce priveşte aeronava, ea a venit fără ocupanţi”.

  Deci, avionul a ajuns GOL în Indonezia, iar personalul care s-a ocupat de însoțirea celui extrădat – polițiști (?), medic, translator etc. – au făcut deplasarea cu un avion al unei companii internaționale! De ce? Cine a plătit pentru biletele acestora?

  Paranteză: problema firmelor lui Ghiță este că erau furnizoare ale SRI – chiar dacă nu firma plătitoare directă către Țiriac Air, dar cea de la care au plecat banii avea această calitate!

  ”Negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut”, spune IGPR, referindu-se la avionul cu care a fost adus Popa, dar de ce nu i-a inclus negocierea și pe însoțitori.

   Cum au fost alese cele trei companii? Mai mult, publicarea anunțului de atribuire s-a făcut abia pe 26.05.2011 – în termen legal, dar inexplicabil de târziu. Doar nu era vreun secret comercial sau vreunul de stat, nu?...

  Încă o problemă – așa cum precizam, Ghiță a prezentat niște documente fiscale, din care reiese o plată pentru compania aeriană. Ori acesta nu s-a prestat, ori e altceva ciudat la mijloc – repet, cu o companie selectată de IGPR fără să se spună cum și de ce!

  Cu alte cuvinte, chestiunea e mai complicată decât pare, iar explicațiile nu sunt deloc lămuritoare. Dimpotrivă.

  Vom reveni – e singura chestiune clară din afacerea asta.

  Tematic

  Cunoscut și controversat polițist, declarație interesantă despre Laura Kovesi
  Augustin Lazăr, lovitură la CSM – se repetă schema Kovesi!
  Acum: Lovitură pentru Kovesi! Savaliuc, victorie în instanță!
  Tagurile:
  amploare, scandal, Kovesi
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei