09:29 10 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  4979191

  Decizia ministrului – și a Guvernului – pare a fi certă; pe de altă parte, Iohannis pare a fi ferm împotrivă – deci se anunță un nou război pe această temă, probabil și cu elemente… stradale. 

  BUCUREȘTI, 13 dec - Sputnik, Evan Răutu. ”Nu se poate, guvernul nu poate legifera pe o speță care este în Parlament - e foarte simplu, deci nu se poate”, a declarat astăzi, cu siguranța sa cunoscută Klaus Iohannis.

  Evident, președintele s-a referit la Ordonanța de Urgență pe care PSD și minsitrul Justiției au anunțat că o vor da pentru a modifica Codul Penal și Codul de procedură penală.

  În replică, Tudorel Toader a replicat ironic ”Unii spun ceea ce ştiu, alţii ştiu ceea ce spun” – și a explicat unde se face greșeala, sau mistificarea – de către cei care nu cunosc: se face o confuzie  între  ceea ce s-a întâmplat în 2010, ”când Parlamentul elaborase proiectul de lege pentru noua lege a Educaţiei, trecuse de Camera Deputaţilor şi urma votul final la Senat”.

  ”În momentul acela, Guvernul a venit şi a elaborat un proiect de lege propriu pe care l-a promovat, Curtea a spus că nu poate Guvernul să preia de la legiuitori un act normativ aflat în adoptare finală”, a arătat Tudorel Toader.

  Cu totul alta e situația acum, cu posibilul OUG pentru CP și CPP.

  ”Astăzi, dacă vorbim de OUG pe coduri penale, Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu alte coduri, cum era atunci când legea Parlamentului era înlocuită cu OUG Guvernului”, a explicat Toader, ”de data asta, Guvernul, dacă va veni, nu va veni să înlocuiască acest Cod Penal cu altul, va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare şi va rămâne în vigoare”.

  Pe de altă parte, Tudorel Toader a relevat caracterul de urgență al măsurii normative prin  necesitatea implementării a două directive europene pentru evitarea procedurii de infrigement.

  OUG, va fi cel mult cu două părți și trei elemente - Partea I, modificarea Codului Penal - în raport cu deciziile CCR, partea II, modificarea Codului de Procedura Penală prin  Transpunerea Directivelor Europene privind confiscarea și prezumția de nevinovăție.

  În al treilea rând, ”Preluarea unora dintre soluțiile legislative declarate constituționale, au fost în dezbatere, controlate de CCR, considerate constituționale”, a declarat ministrul Justiției.

  ”Riscăm intrarea în infrigement pentru netranspunerea celor două directive și vă citez paragraful esențial din 3 sau 4 decizii ale CCR: Se justifica urgența OUG pentru transpunerea în lege a unei directive UE ân vederea evitării intrării în procedura de infrigement”, a spus Toader, precizând că urgențe e chiar de anul trecut! ”Urgența anului trecut e și mai urgentă astăzi”.

  Cu alte cuvinte, decizia ministrului – și a Guvernului – pare a fi certă, se va emite OUG. Pe de altă parte, Iohannis pare a fi ferm împotrivă – deci se anunță un nou război pe această temă, probabil și cu elemente… stradale. 

  Tematic

  Toader îl trimite la colț pe Iohannis! Reacție: ”Simte că vă vine rândul la Președinție”
  Acum: Toader, mesaj de ultimă oră pentru Iohannis
  Iohannis declanșează un nou război în justiție - respinge propunerea lui Toader!
  Toader preia bătălia pentru Guvern, atac la Iohannis!
  Tagurile:
  lecție, Klaus Iohannis, Toader Tudorel


  Știrile Zilei