02:10 19 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.54
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Ambasada SUA la București

  Ambasada SUA riscă să-și piardă noul sediu din București

  © Photo: Wikimapia
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  71260

  Perspectiva va deveni reală în cazul în care se va menține decizia de azi a Curții de Apel.

  BUCUREȘTI, 28 dec  - Sputnik. Ambasada SUA de la București riscă să rămână fără noul sediu în cazul în care se va menține decizia de azi a Curții de Apel București, prin care terenuri cu o suprafață totală de 224 de hectare din zona comercială ar urma să revină statului. Pe lângă centre comerciale, și cartiere rezidențiale, în această zonă se află și noul sediul al Statelor Unite, inaugurat martie 2012.

  Pe 23 august 2006, Băneasa Investment, controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu, a încheieat cu Amba­sada SUA o convenție pentru consti­tuirea unui drept de superficie și/sau închiriere a unui teren în suprafață de 40.000 mp -  din terenul aferent Fermei Bănesa, pe o durată de 99 de ani, la un preț de 8.000.000 de dolari. În acea perioadă, funcția de ambasador al SUA în România o deținea Nicolas Taubman.

  După ce în 2016 a fost condamnat de Curtea de Apel la nouă ani, Popoviciu l-a angajat ca avocat în SUA pe Louis Freeh, care a deținut funcția de director al FBI în perioada 1993-2001.

  Conform înțelegerii încheiate, ambasada SUA urma să plătească o chirie de 2 dolari/metru pătrat pe an până în anul 2105.

  Decizia de azi a Curții de Apel nu este una definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile.

  În cazul în care terenul pe care se află sediul misiunii diplomatice americane va reveni în proprietatea statului român, soarta clădirii ar urma să fie decisă de noul proprietar.

  Tematic

  Ambasadorul României s-a adresat românilor din Sankt Petersburg
  S-a cerut arestarea Laurei Kovesi și a ambasadorului la Washington
  S-a aflat cine a fotografiat-o pe ambasadoarea Olandei la restaurant!
  Ambasada SUA, denunțată de o oficialitate: "S-au implicat în alegeri"
  Tagurile:
  pierdere, risc, Sediu, București, Ambasada SUA


  Știrile Zilei