15:11 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Eugen Teodorovici

  Teodorovici a anunțat cea mai curajoasă mișcare: ”Sunt presiuni agresive, să răspundă!”

  © Photo: Facebook / Eugen Teodorovici
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  2960110

  ”Împreună trebuie să îmi răspundă la niște întrebări – tocmai pentru a evita situațiile care se întâmplă astăzi, sunt asemenea zvonuri pe piață”.

  BUCUREȘTI, 7 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Declarație șoc a ministrului Eugen Teodorovici - BNR ar face presiuni asupra băncilor să nu micșoreze ROBOR – și asta din momentul emiterii Ordonanței 114. Sunt asemenea zvonuri pe piață, a afirmat Teodorovici aseară, la Antena 3.

  ”În ultimele zile, de când a apărut Ordonanța 114, aud că sunt presiuni agresive din partea Băncii Naționale, către bănci, pentru a NU se scădea ROBOR-ul”, a spus Teodorovici, care a precizat că ”în scrisoarea Băncii Naționale scrie foarte clar că ROBOR-ul ține strict de banca centrală - e scris negru pe alb”.

  Eu sper să nu fie adevărat, a mărturisit Teodorovici, anunțând totodată și una dintre cele mai curajoase măsuri – invitarea guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu la Ministerul Finanțelor. 

  ”Vă spun acum în premieră că am să fac o invitație domnului guvernator să vină la Ministerul Finanțelor, dânsul cred că nu a mai fost de mulți ani de zile - am tot fost eu anul trecut”, a spus Teodorovici - ”Acum am să-l invit eu la Finanțe”.

  Trebuie să discutăm deschis pentru că aud tot zvonuri din piață, a spus ministrul – dar asta nu e totul. La întâlnire va mai participa un personaj cheie în această controversă!

  ”Am să-l invit la Ministerul Finanțelor alături de președintele Asociației Române a Băncilor și împreună trebuie să îmi răspundă la niște întrebări – tocmai pentru a evita situațiile care se întâmplă astăzi în zona sistemului bancar”, a declarat Eugen Teodorovici la emisiunea ”Subiectiv”, moderată de Răzvan Dumitrescu.

  În OUG 114/2018 este inclusă și celebra ”taxă pe lăcomie”, care se aplică băncilor ca un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditelor depăşeşte 2%. Taxa este de 0,1% pentru ROBOR între 2% și 2,5%, de 0,2% pentru 2,51% -3%, de 0,3% pentru 3,01% - 3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

  Notă: ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută (între ele) instituțiile bancare în România în lei - o valoare mică a indicelui ROBOR (de obicei calculat la 3 luni) este corelată cu o rată mai mică pentru creditele în lei.

   

  Tematic

  Salariul minim crește la 2.080 de lei. Teodorovici a anunțat data
  Isărescu refuză să explice la Senat cum stă treaba cu “cele 8 bănci”
  Știrea zilei: Guvernul a dat lovitura care sperie analiștii, băncile și corporațiile!
  Tagurile:
  presiuni, BNR, declarație, Eugen Teodorovici
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei