01:54 05 August 2020
În direct
 • EUR19.59
 • USD16.64
 • RUB0.23
 • RON4.05
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  698690

  Viorica Dăncilă a mai realizat o premieră – fiind întâia femeie prim ministru al României – și ar putea realiza ”dubla”, marcând ”premiera” și la președinție

  BUCUREȘTI, 7 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Așa cum am anunțat anterior, premierul Viorica Dăncilă a punctat mult în ultima perioadă și se profilează drept candidatul cel mai probabil al Coaliției PSD – ALDE la prezidențiale.

  În urma unei analize, Sputnik a desemnat-o pe Viorica Dăncilă ”Omul politic al anului 2018” și, în ciuda unor reacții vehemente a presei și a unor politicieni, NIMENI nu a venit cu o contrapropunere! Repet – NIMENI, nici de la Putere, nici din Opoziție!

  Ca atare, Dăncilă, care acum are și cel mai important rol din România, conducând președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, are toate atuurile pentru a fi candidatul la Președinție – o competiție pe care PSD nu a mai câștigat-o de aproape 20 de ani. Viorica Dăncilă a mai realizat o premieră – fiind întâia femeie prim ministru al României – deci ar putea realiza ”dubla”, marcând ”premiera” și la președinție.

  Aseară, Dăncilă a primit o recunoaștere surpriză, care echivalează cu o susținere chiar și la marea competiție. Iar important este că susținerea vine chiar de la unul dintre principalii ei contracandidați, Călin Tăriceanu.

  Într-un interviu acord România TV, Tăriceanu a declarat ferm că Dăncilă ”este pregătită să-i facă faţă lui Klaus Iohannis” – cu referire la obstrucționarea activității guvernului de către președinte.

  ”Doamna prim-ministru este pregătită pentru aceste şicane şi trebuie să mergem mai departe”, a spus Tăriceanu, ”nu o să stea guvernarea şi Guvernul şi majoritatea în loc din acest motiv”.

  Asta consideră preşedintele, atâta poate, asta ne arată, noi ne vedem înainte de drum, a spus ironic preșeintele ALDE.

  ”Fără să fiu consilierul doamnei prim-ministru, dacă m-ar întreba, i-aş spune „doamna prim-ministru, nu îl băgaţi prea mult în seamă pe preşedinte„”, a mai adăugat Tăriceanu.

  Mai mult, liderul ALDE a subliniat că nu pune preț pe ideea suspendării președintelui – ”dacă Președintele va ajunge să încalce prevederile din Constituție” - dar, în schimb și-a manifestat din nou încrederea în premierul Viorica Dăncilă.

  ”Trebuie să fii pregătit pentru astfel de lupte şi prim-ministrul văd că are tăria necesară, ştie că are susţinerea Coaliţiei, orice şicane care vor fi făcute nu ne sperie sau nu ne intimidează”, a spus Tăriceanu la RTV.

  În privința lui Iohannis și a relației acestuia cu Guvernul, Tăriceanu a atras atenția asupra diferenței dintre acesta și Traian Băsescu.

  ”În perioada în care am fost prim-ministru cu un preşedinte despre care se spune orice numai comod nu se poate spune că a fost - dar ori de câte ori a fost o problemă de înlocuire a unui ministru, de remaniere mai mică sau mai amplă, din partea Cotroceniului nu a fost contestat niciun moment dreptul premierului de a revoca un ministru sau de a face alte propuneri”, a declarat șeful ALDE.

  Tăriceanu a adăugat că în acea perioadă CCR a adăugat o normă, care nu era prevăzută în Constituţie, potrivit căreia preşedinte poate să refuze o singură dată o propunere.

  ”Preşedintele de atunci reacţiona cu promptitudine, pentru că era conştient de faptul că un guvern şi un minister trebuie să funcţioneze şi nu poate să funcţioneze neavând un titular cu drepturi depline care să exercite şi să-şi asume responsabilităţile care incumbă”, a declarat Tăriceanu.

  De precizat că, în contextul actual, când Tăriceanu este și el amenințat cu un dosar penal, este greu de crezut că va insista în ideea unei candidaturi – iar reacțiile PSD din ultima vreme vizavi de o posibilă susținere a sa par a fi destul de reci.

  Deci, este posibil ca formula agreată să fie cea a unui candidat atipic al Coaliției, dar și unul în care cele două grupări să aibă încredere -   ori, Viorica Dăncilă pare a avea șansele în acest moment. Cu alte cuvinte, declarația aproape entuziastă a lui Tăriceanu par a fi nu doar o susținere pentru premier – ci și pentru candidatul PSD-ALDE la președinție.

  Tematic

  Șoc total: Iohannis blochează Guvernul!
  Iohannis șochează iar: consultarea Guvernului pentru o reuniune de prim rang – un secret!
  Nou război Guvern – Președinte. Toader, lecție de drept și mesaj ironic pentru Iohannis!
  Olguța dezvăluie: ”De asta nu m-a dorit Iohannis”! Un important analist - ipoteză șoc!
  Bomba serii: Iohannis a cedat!
  Tagurile:
  Călin Popescu-Tăriceanu, Susținere, Viorica Dăncilă


  Știrile Zilei