19:40 17 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.85
  • USD17.69
  • RUB0.28
  • RON4.20
  • UAH0.68
    Trump

    Expert: Shutdown-ul, un joc pe muchie de cuțit de-a ”cine va clipi primul”

    © Sputnik / Сергей Гунеев
    Politică
    Sa primesc un link scurt
    10510

    Acestea vor fi tot mai grave pe măsură ce blocajul bugetar se va extinde în timp.

    BUCUREȘTI, 10 ian - Sputnik. Cel mai îndelungat shutdown în istoria SUA a continuat 21 de zile, actualul, intrat în a 19-a zi, riscă cel puțin să egaleze recordul.

    ”Este un fenomen care s-a mai produs anterior, dar faptul că acum el este unul de durată și este însoțit de o instabilitate generală, politică și socială, - Trump chiar a amenințat cu decretarea stării de urgență - accentuează caracterul negativ al situației. Deja vedem cum reacționează piețele”, a spus Andrei Kortunov, director general al Consiliului rusesc pentru afacerile internaționale, citat de RIA Novosti.

    Potrivit lui, fiecare zi în plus va aduce ”anumite daune procesului de gestionare a afacerilor de stat, de exercitare a funcțiilor de guvernare necesare”.

    De remarcat că, sub aspect tehnic, activitățile continuă, statul a trecut într-un regim specific de asigurare a funcționalității (life support system), care începe să influențeze eficiența actului decizional. 

    ”Deși nici despre vreo criză profundă ne poate fi vorba, există mecanisme de asigurare create anume pentru asemenea circumstațe”, a precizat expertul.

    El constată că ”s-a acumulat prea mult material explozibil și situația poate devia într-o direcție sau alta. Cred că situația se va agrava, dar întrebarea este ”cine va clipi primul”.

    Potrivit analistului, Trump speră că democrații sunt cei care vor ceda.

    Tematic

    SUA: shutdown-ul viciază atmosfera de Crăciun
    Primarul Washingtonului i-a cerut lui Trump să pună capăt “shutdown”-ului
    O decizie a lui Trump l-a lăsat fără salariu pe Hans Klemm?
    Donald Trump a spus că ar putea introduce stare de urgență în SUA
    Tagurile:
    opinie, consecințe, perspective, government shutdown


    Știrile Zilei