12:46 30 Martie 2020
În direct
 • EUR19.91
 • USD18.09
 • RUB0.23
 • RON4.12
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  45940

  Fostul ofiţer SRI a adresat o scrisoare deschisă către Eduard Hellvig şi Claudiu Manda, prin care le adresează solicitarea de a-şi respecta afirmaţiile din noiembrie 2017, prin desecretizarea integrală a audierii generalului.

  BUCUREŞTI, 18 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Reacţia lui Dragomir a venit după ce fostul secretar general al Serviciului Român de Informaţii, generalul Dumitru Dumbravă a postat pe pagina personală de Facebook o glumă în care o ironizează pe Lia Olguţa Vasilescu.

  Motivul audierii lui Dumbravă

  Dragomir a anunţat că va trimite o scrisoare deschisă Comisiei SRI şi Directorului Eduard Hellvig, la un an de când au anunţat public că vor desecretiza audierea generalului Dumbravă.

  Acesta a fost acuzat că ar fi controlat o reţea de judecători cărora le impunea luarea de hotărâri în anumite procese. De asemenea, el era acuzat că şi-ar fi construit o reţea asemănătoare în rândul jurnaliştilor.

  Din acest motiv, generalul Dumitru Dumbravă a fost audiat în Comisia Parlamentară de Control a SRI. În noiembrie 2017, membrii Comisiei i-au cerut demisia, lucru pe care Dumbravă l-a şi făcut, fiind apoi trecut în rezervă.

  Dragomir spune că Dumbravă a utilizat mijloacele SRI pentru a contacta o serie de oameni importanţi pentru a-i folosi în scopuri personale.

  „Alături de Florian Coldea, fostul șef al Direcției Juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, a utilizat  mijloacele serviciului pentru a contacta judecători, procurori, polițiști, politicieni, funcționari ai statului și jurnaliști, i-a contactat nu pentru a apăra securitatea națională, ci pentru a-i folosi în operațiuni și vendete politice necesare acaparării puterii de către statul paralel condus din “pădure””, a scris Dragomir într-o postare de pe blogul romania30.ro.

  Acesta a adăugat că generalul s-a întâlnit cu judecători şi procurori care instrumentau dosare ale DNA, a discutat despre acuzaţiile DNA şi SRI, a făcutpresiuni pentru a obţine condamnări prin folosirea relaţiilor personale, coerciţiei, şantajului şi promisiunii de avansare în carieră.

  „Toate aceste activități ilegale și neconstituționale subliniază amploarea alianței oculte care a existat între SRI și DNA”, a precizat Dragomir.

  Comisia SRI şi Serviciul au promis desecretizarea

  După audierea generalului Dumitru Dumbravă din luna noiembrie a anului 2017, de către Comisia de control parlamentară, atât aceasta, cât şi SRI au anunţat public că au luat decizia desecretizării conţinutului audierii.

  Cu toate acestea, deşi a trecut mai bine de un an de atunci, nu s-a întâmplat nimic.

  Prin intermediul scrisorii deschise, Dragomir i-a transmis directorului SRI, Eduard Hellvig, faptul că efortul oamenilor care lucrează în SRI este compromis şi chiar „rolul instituţiei poate să fie compromis de protejarea şi secretizarea unor fapte reprobabile care au afectat tânăra noastră democraţie, libertatea şi drepturile a sute de mii de români”.

  „Domnule senator, ați fost ales pe un program care vorbea despre #dreptatepânălacapăt. Nu am văzut nicăieri în acest program obiectivul #secretizarepânălacapăt. Aveți obligația de a trece peste interesele politice, peste calculele de putere sau de oportunitate, peste strategiile electorale. Aveți o singură îndatorire față de cei care v-au ales și, mai ales, față de cei care nu v-au ales. Obligația legală de a scoate la suprafață adevărul”, i-a transmis Dragomir senatorului Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control a SRI.

  Dragomir cere desecretizarea

  Fostul ofiţer SRI le solicită celor doi – Claudiu Manda şi Eduard Hellvig – să îşi respecte afirmaţiile din luna noiembrie a anului 2017, prin trecerea la desecretizarea deîndată, integrală, a audierii lui Dumitru Dumbravă.

  În opinia lui Dragomir, această desecretizare trebuie să constituie începutul sesizării organelor de cercetare penală competente de a analiza eventualele încălcări ale legii.

  Mai mult, el spune că acest document este totodată necesar pentru a fi studiat și analizat de către toate asociațiile de procurori, judecători, de către CSM și Inspecția Judiciară, fiindcă sistemul de justiție din România are datoria de a înțelege implicațiile “bocancului tactic”, „de a se curăța și de a trage învățămintele necesare”.

  Fostul ofiţer SRI consideră că, urmare a acestei desecretizări, a deciziei Curţii Constituţionale a României din data de 16 ianuarie 2019 cu privire la „protocoalele secrete”, dar şi a dezvăluirilor făcute de presă în ultimul an, se impune reaudierea lui Dumitru Dumbravă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor, activităţilor ilegale şi neconstituţionale derulate de către el şi a celorlalţi responsabili în „câmpul tactic”.

  „Audierea publică. Românii au dreptul să ştie! Românii au dreptul la adevăr şi la libertate! Trăiască România liberă!”, a încheiat Dragomir.

  Tematic

  Dragomir: „Cei care au făcut obiectul protocoalelor secrete - amnistie sau..."
  Daniel Dragomir, victorie în faţa statului paralel: „Bye, bye, Mitică!"
  Dragomir devoalează relaţiile dintre generalul Dumbravă şi un cunoscut jurnalist
  Ce a păţit Daniel Dragomir pe Valea Prahovei - de vină ar fi mai mulţi politicieni
  Începe trezirea: Pleșoianu contra Tăriceanu, Olguța știe multe, colonelul Dragomir…picură!
  Dragomir detonează bomba anului: alianţă cu Liga Nordului a lui Salvini - „suveranitate”
  Tagurile:
  Claudiu Manda, Eduard Hellvig, Dumitru Dumbravă, SRI, Daniel Dragomir


  Știrile Zilei