17:08 19 August 2019
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.55
 • RUB0.27
 • RON4.11
 • UAH0.70
  Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

  Dăncilă joacă tare, Iohannis e în corzi, pentru prima dată trebuie să-și ceară scuze!

  © Photo: Președintele României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Klaus Iohannis (199)
  7037170

  Iohannis va trebui să explice de ce a provocat o criză și, cum spune Viorica Dăncilă, un precedent periculos și o trimitere în derizoriu a relației Guvern – Președinție

  BUCUREȘTI, 21 ian, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Criza generată de președintele Iohannis prin refuzul numirii celor doi miniștri – la Dezvoltare și Transporturi – nu pare a o face pe Viorica Dăncilă să cedeze vreun pas. Astăzi, premierul i-a trimis președintelui din nou cele două propuneri, cu explicații la care președintele riscă să nu aibă răspuns.

  ”În calitate de prim-ministru, în virtutea votului de încredere - obţinut în Parlament, beneficiez de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală pe care o conduc”, îi transmite Dăncilă președintelui.

  În plus, premierul îi atrage atenția președintelui că, de 30 de ani încoace, chiar dacă au mai fost neînțelegeri în Guvern și Președinție, niciodată nu s-a ajuns la situația de azi.

  ”Din păcate, în prezent, în pofida tuturor eforturilor făcute şi a deschiderii manifestate, ne-am confruntat cu refuzul dumneavoastră expres de a numi persoanele nominalizate în funcţia de ministru, iniţial fară un motiv clar exprimat sau pe baza unor aprecieri generale, nefundamentate şi apoi pe motivul neîndeplinirii condiţiilor de legalitate în legătură cu aceste propuneri”.

  Apoi, Dăncilă pune în evidență ridicolul acestei ”motivări” a președintelui: ”Fără îndoială, este de neconceput ca un prim-ministru să propună Preşedintelui României pentru a fi numite în funcţia de membru al Guvernului persoane care nu îndeplinesc cerinţele exprese ale art. 2 din Legea nr. 90/2001”, transmite Dăncilă, precizând că verificările au fost făcute de Secretarul general al Guvernului.

  ”Propunerile pe care le reiterez de două luni se referă la persoane cu o experienţă şi o probitate netăgăduite, capabile să exercite înaltele demnităţi pentru care sunt nominalizate, cu atât mai mult cu cât una dintre nominalizări se referă la o persoană care a mai îndeplinit funcţia de membru al Guvernului”, spune premierul.

  Pe de altă parte, premierul îi atrage atenția asupra riscurilor demersului său: creează un precedent în practica raporturilor constituţionale între autorităţile puterii executive.

  ”Creează premisele pentru ducerea în derizoriu a unor prerogative şi raporturi constituţionale”, precizează premierul în comunicatul transmis președinției

  În aceste condiții, Viorica Dăncilă i-a transmis președintelui aceleași două propuneri – Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici, pentru aceleași două ministere, Dezvoltare și Transporturi.

  Este de așteptat reacția președintelui  - ale cărui ”motive” au fost anulate prin documentele trimise – dar și acoperite de ridicol – chiar prin motivele respective.

  În acest context, Iohannis este pus în fața unei situații fără ieșire – nu poate refuza din nou, pentru că e clar că nu are motive – iar dacă acceptă, va trebui să explice de ce a provocat o criză și, cum spune Viorica Dăncilă, un precedent periculos și o trimitere în derizoriu a relației Guvern – Președinție.

  Тема:
  Klaus Iohannis (199)

  Tematic

  Guvernul s-a decis - atac decisiv la Iohannis! Dăncilă, declarație fermă!
  Dăncilă îi ripostează lui Iohannis. Ce i-a transmis premierul președintelui
  Ședința CSAT dominată de întâlnirea Dăncilă - Iohannis a fost suspendată!
  Dăncilă, palmă pentru Iohannis – îl invită la Guvern dacă va considera necesar
  Iohannis greșește grav și ia o palmă dureroasă: e trimis ”să ia exemplu de la Dăncilă!”
  Știrea serii: Dăncilă, mutare inteligentă – Iohannis, trimis la locul lui, a plecat!
  Dăncilă, mișcare de ultimă oră - Iohannis, vizat!
  Mutări perfecte, Iohannis nu are ce face! Analiștii recunosc: ”Dăncilă a început să joace”
  Tagurile:
  Prim-ministru, președinție, guvern, Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă


  Știrile Zilei