15:32 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  Deputați PSD în Parlamentul României

  Deputați PSD - demers oficial care ar putea duce la Dizolvarea USR!

  © AFP 2019 / DANIEL MIHAILESCU
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  6330190

  Conform Legii partidelor politice - Legea 14/2003 - partidele pot fi dizolvate în condiții care s-ar putea regăsi în cazul de față!

  BUCUREȘTI, 6 feb, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Este oficial, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca semnăturile strânse pentru așa zisa iniţiativă cetăţenească ”Fără penali în funcţii publice” să fie trimise atât la Parchet, cât și la Curtea Constituţională – pentru validarea demersului.

  Demersul a plecat de la noul chestor al Camerei, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, și a fost susținut de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, fost ministru al Justiției.

  Doctorul Rădulescu a declarat că multe dintre semnăturile de susținere a inițiativei – ”peste 500.000  de semnături  - ar fi false, acest fapt fiind descoperit chiar de către Secretariatul General al Camerei.

  ”În urma probelor evidente şi în urma verificărilor făcute de Secretariatul General al Parlamentului timp de trei-patru luni, deci o muncă efectivă, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a fost sesizat vizavi de aceste aspecte care au natură penală”, a spus Rădulescu, transmite România TV.

  Biroul permanent a cerut reprezentantului USR ”să facă ceea ce cer ei de vreo doi ani de zile, şi anume să accepte ca aceste liste să fie verificate de Parchetul General în urma unei plângeri penale”.

  ”Dacă Parchetul General şi procurorii vor decide că nu sunt probe care să ateste că au fost falsificate semnăturile atunci este foarte bine, dar dacă procurorii vor constata acest lucru va fi foarte grav”, a spus Rădulescu.

  Într-adevăr, dacă în urma anchetei justiția va decide că e vorba de un fals masiv – deci o activitate penală – desfășurat programatic, în scop politic-partinic, forțele politice implicate riscă o sancțiune nemaiîntâlnită până acum: dizolvarea.

  Mai precis, dacă se dovedește organizarea unui sistem prin care s-au făcut falsuri la scară națională, partidele în cauză ar fi acuzate de constituirea de rețele infracționale – și, evident, de îndepărtarea de la scopul pentru care au fost autorizate să funcționeze:

  Conform Legii partidelor politice  - Legea 14/2003 - partidele pot fi dizolvate în condiții care s-ar putea regăsi în cazul de față:

  • când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice;
  • când realizarea scopului partidului politic este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
  • când partidul urmăreşte alt scop decât cel care rezultă din statutul şi programul politic ale acestuia.

  ”O să vedeți, sute de primării au arătat aceste lucruri - primarii au arătat că erau sute și sute și sute de semnături care nu existau, erau falsificate”, a afirmat Rădulescu, precizând că, dintre primari, ”câțiva au făcut și plângeri penale”, a declarat Cătălin Rădulescu, miercuri la Parlament, conform Mediafax

  Cu alte cuvinte, USR și alte partide care ar fi contribuit la un asemenea demers riscă dizolvarea!

  Reamintim că, în septembrie 2018, USR a depus la Parlament a semnăturile pentru iniţiativa Fără penali în funcţii publice -  peste 780.000 -  îndeplinind astfel una dintre condiţiile impuse de lege pentru inițiativa de modificare a Constituției, vizând declanşarea unui referendum. Iniţiativa ”Fără Penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, conțină un nou alineat:

  ”Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

  Tematic

  Liviu Pop: „PNL, USR şi baronii manualelor sunt foarte trişti"
  Dăncilă a luat la rost PNL, USR și PMP. Declarație-șoc în Parlament
  Pompiliu Diplan către USR: „Ne sabotăm reciproc?"
  „USR se sinucide politic” - declaraţii şoc ale unui deputat al formaţiunii
  Dragnea, anunț surpriză: Guvernul cedează ”pâinea și cuțitul, cerem doar responsabilitate”
  Dragnea vrea să ia bani de la serviciile secrete şi să dea, probabil, la Sănătate
  Liviu Dragnea rupe gura #REZIST: o nouă întâlnire cu Donald Trump – nici o replică!
  Tagurile:
  PSD, Liviu Dragnea, USR
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei