23:53 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  Consiliul Superior al Magistraturii

  CSM, decizii majore înainte de interviul lui Kovesi la Bruxelles

  © Photo: Facebook / Consiliul Superior al Magistraturii
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Rezultatul alegerii Laurei Kovesi procuror-șef la Parchetul European (60)
  58220

  Astăzi, CSM discută pentru avizare proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind desemnarea candidaţilor pentru funcţia de procuror european.

  BUCUREŞTI, 19 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Facem precizarea că această dezbatere are loc cu o săptămână înainte de interviul fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi,  la Bruxelles.

  "Avizarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO)", este situată pe ultimul punct al ordinii de zi a şedinţei de marţi a plenului CSM.

  De altfel, un proiect de lege cu o titulatură similară s-a aflat la sfârşitul anului trecut în dezbatere, informează stiripesurse.ro

  Potrivit acestui proiect, ministrul Justiţiei desemnează trei candidaţi în numele României în vederea numirii, de către Consiliului Uniunii Europene, în funcţia de procuror european, în condiţiile articolului 16 din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).

  Candidaţii în numele României pentru funcţia de procuror european sunt selectaţi în urma unui interviu în faţa unei comisii de selecţie, prezidată de ministrul Justiţiei şi din care fac parte: un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de Plenul acestuia, un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desemnat de procurorul general al acestui parchet, un specialist în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală, desemnat de ministrul justiţiei. Pot participa la interviu procurori sau judecători cu minimum 15 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi care dispun de experienţă relevantă în ceea ce priveşte sistemul juridic românesc, urmărirea sau judecarea infracţiunilor financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

  Tudorel Toader, despre candidatura lui Kovesi

  Duminică, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţat faptul că a fost redactat un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru a crea baza juridică legală pentru a selecta, în prima etapă, cei trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României şi că proiectul a fost trimis la CSM, pentru aviz consultativ.

  El a spus că s-a discutat şi se va mai discuta o propunere privind competenţele acestui parchet european, care se va operaţionaliza în noiembrie 2020 şi va avea doar această competenţă: prevenirea, combaterea fraudelor la interesele financiare ale Uniunii Europene.

  "Deja se discută despre posibilitatea extinderii competenţelor spre faptele grave, faptele transfrontaliere care necesită o ripostă comună europeană poate chiar internaţională. Aceasta este situaţia, acesta este stadiul în care ne aflăm. Cei trei candidaţi din partea României, ca unul să fie selectat procuror european din partea României, repet, propunerile trebuie trimise la Bruxelles până pe 31 martie. Termenul era mai scurt, dar a fost amânat până la final de luna martie, aceasta este raţiunea redactării proiectului de ordonanţă pe care l-am trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii, aviz consultativ, după cum bine ştim, pe care sperăm să-l primim într-un timp cât mai scurt posibil", a afirmat Toader.

  Demnitarul a dat explicaţii privind candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european. Acesta a spus că nu este vorba despre o propunere plecată de la ministerul pe care îl conduce sau de la Guvern.

  Тема:
  Rezultatul alegerii Laurei Kovesi procuror-șef la Parchetul European (60)

  Tematic

  Kovesi a ieșit – la ce la tertipuri a recurs pentru a scăpa!
  Ultima oră: Înfrângere majoră pentru Kovesi - i-ar putea da planul peste cap!
  Udrea, dezvăluiri pe Facebook despre Kovesi: „Aș fi fost înclinată să îi iau apărarea”
  Jurnalist, scenariu exploziv în cazul Kovesi – Ghiţă are o casetă, „mult mai tare”


  Știrile Zilei