02:05 31 Martie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.17
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  271023

  Tăricanu: ”Fiecare candidat a trebuit să prezinte un proiect politic propriu care s-a intitulat "Ce voi face ca deputat în Parlamentul European"”

  BUCUREȘTI, 27 feb, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat în această seară personalitățile care vor ocupa primele locuri pe lista candidaților pentru europarlamentare.

  Preşedintele ALDE a nominalizat pe primele trei locuri pe listă pe Norica Nicolai, pe Daniel Barbu şi pe Renate Weber. Desigur, toți trei sunt personalități remarcabile, a căror prezență ar face cinste oricărui partid european.

  Astfel, prin Nicolai și Weber, ALDE are doi dintre cei mai buni juriști și, totodată, printre cei mai activi europarlamentari. Daniel Barbu este un om de cultură de talie internațională, fiind unul dintre cei mai reputați bizantinologi.

  Deci, un cap de listă de excepție, o decizie de nota 10 a ALDE de a nominaliza asemenea personalități care să deschidă lista. Și nu sunt singurele figuri de marcă de pe lista ALDE. 

  Pe locurile următoare, cu șanse mici de a intra în Parlamentul European este Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, fost parlamentar şi europarlamentar, apoi deputatul Varujan Vosganian, unul dintre cei mai importanți oameni de cultură români, apoi pe locul 6 Andrei Gerea, chestor al Camerei Deputaţilor și unul dintre cei mai apreciați miniștri ALDE.

  ”Exista o repartiţie echilibrată între regiunile geografice în aşa fel încât toţi alegatorii noştri să aibă convingerea că votează o listă care le va reprezenta interesele în viitor în Parlamentul European”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, care a precizat că ”S-a bătut în cuie lista ALDE”. 

  Faptul că partidul ALDE va propune listă separată de PSD la europarlamentare era de la sine înțeles, cele două partide fiind în grupuri politice europene diferite. În plus, o eventuală asociere în România le putea aduce sancțiuni în Europa.

  Tăriceanu a detaliat și modul în care a fost alcătuită lista, printre criterii liderul ALDE enumerând experienţa profesională şi parcursul profesional, experienţa politică, rezultatele pe care le-au avut în alegerile precedente cu organizaţiile pe care le conduc, stăpânirea unei limbi de circulaţie internaţională, relaţiile politice la nivel european etc.

   ”Fiecare candidat a trebuit să prezinte un proiect politic propriu care s-a intitulat "Ce voi face ca deputat în Parlamentul European"”, a mai spus Tăriceanu, evidențiind un criteriu foarte interesant.

  Aceste criterii au fost însoţite de punctaje unele de la 1 la 50, altele de la 1 la 70, altele de la 1 la 100 şi ”în funcţie de aceste punctaje Comisia de evaluare a dat note fiecărui candidat şi s-a stabilit un clasament”, a explicat Călin Tăriceanu.

  Tematic

  Ultimatum pentru Tăriceanu direct din Europa!
  Dragnea, declarație surpriză pentru Iohannis – reacție vizibilă față de Tăriceanu!
  Interesant - Tăriceanu, schimbare evidentă de ton față de PSD!
  Dragnea şi Tăriceanu, decoraţi cu Medalia Democraţiei (FOTO)
  Tagurile:
  Romania, Decizie, Tăriceanu


  Știrile Zilei