19:34 18 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.22
 • USD17.88
 • RUB0.28
 • RON4.25
 • UAH0.67
  Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la deschiderea evenimentului „E!Sharp Live 2019 - What does Europe mean to Europe?”

  Analist de top, verdict surpriză: ”Dăncilă reușește un joc abil, o lovitură dublă”

  © Photo: Guvernul României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  4919141

  ”Rezultă că opoziția habar nu are ce vrea, și nu îi convine nimic, niciodată, în timp ce guvernul Dăncilă reușește să aibă relații excelente cu ambele seminții, cea arabă și cea israeliană”

  BUCUREȘTI, 25 mart - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Declarațiile pro-Israel ale Vioricăi Dăncilă vin într-un moment fierbinte”, scrie apreciatul analist și jurnalist Bogdan Tiberiu Iacob.

  Analistul pune accentul pe alegerile care vor avea loc în Israel peste doar două săptămâni;  transformarea Ierusalimului în capitală a Israelului ”reprezintă o miză electorală uriașă pentru premierul Netanyahu și al său partid, Likud, care se opun categoric existenței unui stat palestinian”, arată Iacob.

  În acest context, ”anunțul premierului român reprezintă o mare mînă de ajutor întinsă lui Netanyahu”, și, atrage atenția analistul – ”Zilele trecute, un ajutor similar a venit și de la Donald Trump, care a anunțat că SUA recunoaște dreptul Israelului asupra înălțimilor Golan” (Între timp, Trump a și semnat Decizia Executivă în acest sens).

  ”Prin declarațiile sale, Dăncilă și PSD se poziționează solid pe o axă extrem de puternică și influentă SUA-Israel”, arată Iacob, care vine aici cu o observație interesantă: ”Lovitura este dublă, însă: anunțurile sale au scos din bîrlog oponenții politici și i-au momit să se poziționeze sever anti-Israel”.

  Și, atenție cum interpretează Bogdan Tiberiu Iacob faptul că Viorica Dăncilă a părut să aibă ulterior declarației din plen un moment de ezitare:

  ”Faptul că, ulterior, Dăncilă a creat impresia că bate în retragere întărește impresia de joc abil la ofsaid: adversarii apucaseră deja să se bulucească la atac - o greșeală care ar putea să-i coste scump, în special dacă Netanyahu câștigă alegerile de peste câteva zile”, arată analistul.

  În privința ”unicului argument plauzibil pe care l-ar putea invoca Iohannis, PNL, USR & comp”, cel al deteriorării relațiilor României cu arabii, Iacob atrage atenția că acesta e… anihilat chiar de Opoziție!

  ”E anihilat de campania anti-Dăncilă a opoziției de zilele trecute, cînd șeful guvernului a semnat un memorandum cu președintele Dubai Ports, Vămi și Zona Liberă și președinte al Autorității Maritime a orașului Dubai, Sultan Ahmed Bin Sulayem, pentru investiții în portul Constanța”, explică Iacob.

  Ne amintim cum tuna și fulgera un senator PNL pe motiv că guvernul Dăncilă face, astfel, jocurile Omanului și ale Emiratelor Arabe – readuce aminte analistul.

  ”Ar rezulta de aici că opoziția habar nu are ce vrea, și nu îi convine nimic, niciodată, în timp ce guvernul Dăncilă reușește, iată, să aibă relații excelente cu ambele seminții, cea arabă și cea israeliană”, spune Iacob.

  În plus, președintele Klaus Iohannis e ”tăvălit în presa israeliană, care punctează din nou opoziția sa la mutarea ambasadei”, arată analistul, care consideră că vor urma și alte ecouri, ”mai ample”.

  Și, clar, au de unde să vină, gândindu-ne numai la acuzațiile aduse din România, inclusiv de apropiere de antisemitism.

  ”Lucru care nu îl va încălzi deloc, totuși, pe Iohannis, un politician care se fixează, încet-încet, pe lista neagră a unor cancelarii extrem de influente”, conchide Bogdan Tiberiu Iacob, în analiza sa din Inpolitics

  Să mai precizăm că analistul opinează că însăși manevra lui Dăncilă e ”opera consilierilor israelieni de campanie ai PSD”.

  Așteptăm replici la această analiză logică și atentă la toate aspectele.

  Tematic

  Carmen Iohannis, criticată dur de internauți. Viorica Dăncilă, lăudată
  Premierul Dăncilă convoacă ședință de urgență
  Viorica Dăncilă încheie săptămâna în forță - onoare la cel mai înalt nivel!
  Premieră mondială în România, anunțată de Dăncilă
  Viorica Dăncilă, mutare internațională de succes, informațiile s-au adeverit!
  Dăncilă, în SUA, a făcut anunțul referitor la mutarea internațională a României
  Știrea serii: Celebru analist admite Candidatura lui Dăncilă și… surpriza Băsescu!
  Tagurile:
  verdict, lovitură, Prim-ministru, România, Viorica Dăncilă
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei