20:19 17 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Călin Popescu-Tăriceanu

  Tăriceanu, replică oficialilor UE: "dublu standard, în funcţie de interese"

  © Facebook / Călin Popescu-Tăriceanu
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  16830

  Ieri, mai mulţi oficiali, persoane publice şi analişti români şi-au exprimat nemulţumirea faţă de ingerinţele din exterior în actul justiţiei din România.

  BUCUREŞTI, 4 apr - Sputnik. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat miercuri România să revină pe calea unui proces de reformă în justiţie corect şi să se abţină de la orice măsuri care ar însemna regres în privinţa statului de drept.

  "România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi, şi înseamnă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor care s-au realizat în ultimii ani'', a declarat oficialul european, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

  Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, s-a declarat preocupat de soarta Codruţei Kovesi, candidata preferată de legislativul comunitar pentru noul rol de procuror-şef european. 

  De asemenea, a fost publicat un document comun semnat de 12 ambasade în România (Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Suedia.), în care acestea îşi "exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept" din România şi solicită părţilor implicate în elaborarea de ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei ''să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei". 

  Ieri, mai mulţi oficiali, persoane publice şi analişti români şi-au exprimat nemulţumirea faţă de ingerinţele din exterior în actul justiţiei din România.

  Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a reacţionat miercuri seara la declaraţiile oficialilor europeni, spunând că nu e altceva decât campanie electorală, iar aceştia nu pot să ofere vreun element concret despre ce a făcut guvernul în mod greşit. 

  "Oficialii europeni nu sunt în măsură, nu sunt capabili, în sensul acesta, să ofere un singur element concret, ce a făcut guvernul greşit. Ei vorbesc despre nişte intenţii de a aprobare a unor ordonanţe care ar avea anumite consecinţe. Eu n-am văzut proiectul de ordonanţă, nu ştiu în ce măsură ei sunt capabili să definească intenţiile guvernului. (...) Al doilea lucru pe care vreau să-l subliniez în legătură cu aceste declaraţii este că ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European. Deci colegii noştri de la PE au găsit o temă cu care să se laude în faţa publicului propriu, uite cum sunt ei vigilenţi şi acţionează în ce priveşte independenţa justiţiei în România", a spus Tăriceanu.

  El vorbeşte despre un dublu standard al celor de la PE şi CE, întrucât le cere politicienilor de la guvernare din România să intervină în actul justiţiei în favoarea lui Kovesi. 

  "Până una alta, guvernul nu intervine în funcţionarea justiţiei în România, parlamentul nu intervine în funcţionarea justiţiei în România, dar în schimb văd că primim de la CE sau de la PE diverse mesaje şi îndemnuri prin care se încalcă sau ni se spune: interveniţi voi în justiţie, ca să îi fie ridicate măsurile de control judiciar aplicate doamnei Kovesi. E vorba în mod evident de un dublu standard, pe care eu nici nu-l mai înţeleg, dar care, sigur, probabil are o explicaţie în (...) apropierea de alegerile pentru PE. Adică se discută într-un dublu standard, în funcţie de interese. Se pare că doamna Kovesi este de preferat unora din PE care vor să ne impună şi nouă această alegere", a adăugat şeful Senatului din România. 

  Tăriceanu a susţinut că îi este indiferent cine va fi ales procuror european, dar consideră "o jignire" ca acesta să fie un procuror din România sancţionat în două rânduri, transmite Antena3

  Tematic

  Un lider al PPE îi cere lui Timmermans să acționeze împotriva PSD România
  Zi istorică: Timmermans a anunțat că se va emite ”Legea Coloniei”! Vizată – România!
  Toader îl pune la punct pe Timmermans: „această ingerință nu e permisă”
  Fiica lui Vadim, despre ce i-ar spune Tribunul lui Timmermans!
  Tagurile:
  Călin Popescu-Tăriceanu, justiție, UE, România, Colonie, Antonio Tajani, Frans Timmermans


  Știrile Zilei