07:22 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  111040

  David Saranga: Moartea a milioane de oameni nevinovați nu trebuie minimalizată iar atrocitățile războiului nu trebuie să-și găsească locul în campania electorală a vreunui partid”.

  BUCUREȘTI, 8 apr - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, a reacșionat acum 1 oră la câteva declarații ale lui Andrei Caramitru, noul ”guru” al USR și #REZIST.

  Andrei Caramitru postase un text cu titlul ”HOLOCAUSTUL ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI. CUM NE OMOARĂ ȘI NE ALUNGĂ. CA SĂ FURE”.

  Textul în sine ar face invidioși pe propagandiștii de după 1945, când se încerca incitarea populației contra ”burghejilor”, a ”chiaburilor”, a ”liberalilor” și „țărăniștilor”. Iată un model de text:

  ”Corupția ucide și distruge. Știm asta. Știți însă care e dimensiunea? Un genocid uriaș. In fiecare an : 100’000 de morți, 200’000 de oameni care pleacă in diaspora, 100’000 de oameni care fug din zonele sărace controlate de mafia PSD către orașele mari din țară. Un oraș cât Clujul care moare sau fuge. In fiecare an. Pentru ca ei să stea in vile mari, să își facă vacanțele in Brazilia, să își plaseze amantele pe salarii mari la stat, copiii lor sa meargă cu Porsche la club”.

  Mai mult, Caramitru comite o grosolănie istorică – jignind cu neștiința și încrâncenarea lui memoria celor care au căzut în Războiul mondial, de toate părțile combatante – sau pur și simplu victime, cum a fost cazul evreilor.

  ”E mai rău decât ce am suferit in al doilea război mondial - atunci am avut 250’000 de morți in 4-5 ani (50-60’000 pe an)”, a scris Caramitru..

  Problema e că a folosit cuvântul „Holocaust” – fapt care i-a atras o replică din partea ambasadorului israelian. De fapt, nu doar o replică  0 ci o adevărată lecție de istorie și de comportament.

  ”Din păcate, din nou, constatăm cu dezamăgire că un politician român se folosește de termenul "Holocaust" într-un context total nepotrivit”, a scris ambasadorul. ”Moartea a milioane de oameni nevinovați nu trebuie minimalizată iar atrocitățile războiului nu trebuie să-și găsească locul în campania electorală a vreunui partid”.

  Cum spuneam, David Saranga îi dă lui Caramitru o adevărată lecție – inclusiv de cum ar trebui să aprecieze ziua de azi, asta spre deosebire de zilele războiului, pe care cu inconștiență, nesimțire și incultură le invocă în contextul propagandei sale politice.

  ”România a făcut pași importanți în combaterea anti semitismului și este fără îndoială un model de urmat în regiune”, atrage atenția ambasadorul. ”Educația despre Holocaust și despre ororile îndurate de milioanele de oameni este extrem de importantă, de aceea ignoranța în acest sens nu trebuie tolerată”.

  În final, Excelența Sa David Saranga îi transmite un îndemn și o educație lui Caramitru, în postarea sa de pe Facebook. 

  ”Îl invităm pe domnul Andrei Caramitru să se documenteze mai mult și să viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim”.

  Iată și postarea inițială a lui Caramitru, în care apare ”Holocaust”, modificat ulterior în genocid.

  Andrei Caramitru, postare pe Facebook
  © Facebook / Andrei Caramitru
  Andrei Caramitru, postare pe Facebook
  Tagurile:
  lecție, comportament, Istorie, David Saragna

  Știrile Zilei