03:22 24 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.13
 • USD17.89
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Discursul premierului Viorica Dăncilă la dezbaterea în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului asupra Moțiunii de cenzură

  Eveniment de grad zero: Viorica Dăncilă a avut cea mai importantă întâlnire externă!

  © Photo: Guvernul României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  5371321

  O întâlnire care poate aduce investiții uriașe – și poate pune România pe un traseu firesc – al unei tot mai bune relații cu cel mai dinamic investitor din lume

  BUCUREȘTI, 12 apr - Sputnik, Dragoș Dumitriu. În timp ce presa a transmis așa zisele consultări de la Cotroceni, scandalul Augustin Lazăr sau mitingul PSD de la Craiova, premierul Viorica Dăncilă, a participat la un eveniment de maximă importanță pentru România -  inaugurarea Forumului Economic și Comercial de la Dubrovnik, în marja Summit-ului șefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză.

  Dăncilă a avut cea mai importantă întâlnire din cariera de până acum - o întrevedere bilaterală cu Premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang.

  ”Șefii celor două Guverne au exprimat angajamentul de a continua de o manieră pragmatică, deschisă și eficientă, dialogul politic, proiectele de cooperare și contactele inter-umane, în domeniile consacrate”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

  Premierul chinez s-a arătat interesat de informațiile oferite de prim-ministrul român Parteneriatul Public Privat - și ”a afirmat interesul pentru implicarea unor companii chineze în proiecte de tip PPP”, se arată în comunicat.

  Foarte important, discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat trei aspecte de maximă importanță: cooperarea în domeniul energetic, participarea românească la proiectul ”Noul Drum al Mătăsii”, dar și exporturile de produse agricole românești către China – cel mai mare consumator de multe dintre produsele agroalimentare. 

  ”Totodată, premierul Viorica Dăncilă a exprimat interesul pentru deschiderea unui centru de medicină tradițională chineză în România”, se mai menționează în comunicatul Guvernului.

  Ca o notă distinctivă față de criticile unor personaje de la Bruxelles, premierul marii puteri de la răsărit și-a exprimat aprecierea pentru modul în care România își exercită primul său mandat la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, ”adresând felicitări pentru rezultatele obținute până în prezent”.

  De precizat că anul acesta se aniversează 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză, dar ți 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare.

  La Forum au participat, alături de prim-ministrul Viorica Dăncilă, viceprim-ministrul Viorel Ștefan, coordonatorul Comitetului interministerial pentru proiectele de cooperare economică cu R.P. Chineză și ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.

  Aflăm din Comunicat că la Forumul Economic și Comercial din acest an au fost prezenți peste 900 de reprezentanți din statele participante la formatul de cooperare 16+1. Statele europene participante la formatul „16+1” sunt: Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria – iar din acest an a fost admisă și Grecia.

  Foarte important – Viorica Dăncilă a propus ca Republica Moldova să devină membru al inițiativei „16+1”.

  În fine, o altă veste bună este că prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat omologului chinez invitația de a efectua o vizită oficială în România – și totodată, înaltul oficial român a primit invitația de a efectua o vizită în R. P. Chineză, se mai precizează în comunicatul guvernului.

  În concluzie - o întâlnire care poate însemna o colaborare economică de cel mai înalt nivel, investiții uriașe – și poate pune România pe un traseu firesc – al unei tot mai bune relații cu cel mai dinamic investitor din lume, China.

  Urmăriți Sputnik Moldova - România pe canalul nostru Telegram!

  Tematic

  Dăncilă, la reuniunea România-Bulgaria-Serbia-Grecia de la Palatul Snagov
  Viorica Dăncilă, palmă în direct pentru Iohannis - în fața tuturora!
  Dăncilă, tranșant: Ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului
  Dăncilă acuză oficialii europeni: „ne cer să oprim anchete penale”
  Sondajul momentului: Ați vota Viorica Dăncilă – președinte al României?
  Tagurile:
  Evenimentul Zilei, Guvernul Dăncilă, Viorica Dăncilă
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei