17:27 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Daniel Catalin Zamfir

  Zamfir, veste bună pentru mii de români cu credite în lei

  CC BY 3.0 / Hotnews
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  51820

  Comisia economică, industrii și servicii din Senat a votat cu majoritate de voturi un amendament la OUG 19/2019 prin care se modifică OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare.

  BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Noul indice ROBOR, bazat pe tranzacții, ar putea să se aplice și contractelor în derulare.

  Acesta este rezultatul votului de astăzi din Comisia economică, industrii și servicii din Senat care a votat un amendament la OUG 19/2019 prin care se modifică OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare.

  Senatorul Daniel Zamfir, președintele Comisie, a precizat că este o modificare foarte importantă la care a ținut foarte tare.

  ”Am stabilit şi am votat în Comisia Economică ca noul indice al ROBOR-ului, acela bazat pe tranzacţii, acesta real, să se aplice şi contractelor în derulare... Sigur, băncile se opun. E vorba de a face dreptate până la capăt în sensul că, constatând că indicele ROBOR, cel care a funcţionat până acum era folosit în funcţie de cotaţii, adică era unul, am spus noi incorect calculat, şi am sesizat Guvernul României şi Banca Naţională să schimbe procedura de calcul. Ea s-a schimbat, numai că s-a făcut dreptate pe jumătate şi anume noul indice ROBOR urmează se să aplice creditelor de pe 2 mai încolo. Ori prin acest amendament noi am stabilit că şi creditelor în derulare trebuie să le se aplice noul indice întrucât am crea o discriminare faţă de cei care au astăzi contracte în derulare”, a declarant Zamfir, potrivit antena3.ro

  Senatorul a adăugat că nu este firesc să existe doi indici la care să se refere ratele românilor. Și anume, unul calculat incorect şi unul calculat corect pe bază de tranzacţii.

  ”Ca atare, toţi beneficiarii de credite în lei şi cele care sunt în derulare şi cele viitoare vor beneficia de calculul noului indice în baza tranzacţiilor de pe piaţă", a adăugat demnitarul.

  În conformitate cu modificările aduse în Comisia Economică, instituțiile de credit au obligația ca, în decurs de 60 de zile să adapteze contractual conform noilor dispoziții legale.

  După expirarea termenului, prin notificarea debitorului, efectele contractului sunt suspendate de drept până la momentul adaptării contractului.

  OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă va intra în vigoare începând cu data de 2 mai 2019.

  Tematic

  Daniel Zamfir lovește din nou băncile, dar și clasa politică
  Declaraţie şoc a reprezentanţilor BNR, senatorul Zamfir contestă vehement
  Elegant dar tăios, Daniel Zamfir îi face praf pe Ponta și Ludovic Orban!
  Daniel Zamfir dejoacă o manevră de ultimă oră a BNR și PNL: ”Vom merge până la capăt!”
  Daniel Zamfir, o nouă probă de curaj politic: face praf reprezentantul Bruxelles-ului!
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei