14:01 20 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.50
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  9145240

  ”Trebuie să nu lăsăm ură și dezbinarea și să încercăm să ne unim forțele pentru a da un mesaj puternic pentru țară - mi se pare nepotrivit ca tocmai cei care au muncit atât pentru România să nu fie invitați”

  BUCUREȘTI, 3 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Chiar dacă și-a rezervat ziua sfântă de azi – Izvorul Tămăduirii - pentru a merge la mânăstirea Nucet, din Dâmbovița,  premierul Dăncilă a răspuns mai multor întrebări ale presei.

  Practic, răspunsurile date de premier se constituie într-o adevărată lecție de responsabilitate și bun simț - și asta înaintea Summit-ului (informal al sefilor de stat si de guvern din UE) de la Sibiu și în timpul președinției române a Consiliului UE. Deci, în fața întregii Europe, care privește în această perioadă către România!

  Astfel, întrebată despre Summitul de la Sibiu, Viorica Dăncilă a făcut o dezvăluire uluitoare: președintele Iohannis nu a invitat-o! ”Nu pot să vă spun dacă merg, nu am fost invitată - dacă voi fi invitată, voi merge!”, a spus Dăncilă.

  În același timp, Dăncilă subliniază o contradicție - Guvernul a asigurat finanțarea Summitului și, în plus, premierul conduce președinția Consiliului Uniunii Europene!

  „Cum să vorbești de toate rezultatele, sunt 90 de dosare încheiate, o muncă titanică din partea Guvernului”, spune Dăncilă, care recunoaște: ”Mi se pare nepotrivit ca tocmai cei care au muncit atât pentru România să nu fie invitați la Summit”.

  În plus, Viorica Dăncilă îi aduce aminte președintelui Iohannis că, înainte de Summit, s-a vorbit de unitatea pe care ar trebui să o manifeste oficialitățile române cu această ocazie.

  ”Cum putem vorbi despre unitate, dacă premierul României nu este invitat?!”, întreabă Dăncilă. ”Este greu de înțeles, dar să sperăm că, cu credință în suflet, vom da un semnal bun ca  țară”…

  La ce se referă Dăncilă? La un principiu pe care l-a susținut încă din prima zi a mandatului său:

  ”Trebuie să nu lăsăm ură și dezbinarea și să încercăm să ne unim forțele pentru a da un mesaj puternic pentru România”, spune Dăcnilă, atrăgând atenția că atitudinea președintelui ”Nu este o abordare constructivă”.

  Pe de altă parte, din punct de vedere al colaborării instituționale interne, premierul a spus răspicat că așteaptă de la președinte motivarea respingerii propunerilor de miniștri.

  ”Președintele trebuie să ne dea motivarea respingerii, pentru că oportunitatea propunerii unor miniștri revine primului ministru”, spune Dăncilă. ”Prim ministrul răspunde pentru buna funcționare a Guvernului. Eu vreau să văd dacă sunt motive de legalitate, nu de oportunitate sau de pregătirea sau de lipsa de pregătire a cuiva”, a precizat Dăncilă.

  De asemenea, Viorica Dăncilă atrage atenția președintelui că, în privința propunerilor de miniștri ”Nu am făcut o referire la o persoană anume”.

  ”Am observat că în societatea românească apar aceste manifestări de ură, dezbinare, jigniri”, spune Dăncilă,  ”Am făcut o referire la modul general, nu la o anumită persoană”.

  Tematic

  Iohannis a acceptat propunerea premierului Dăncilă!
  Veste mare: Guvernul Dăncilă adoptă un act important – poate salva economia!
  Premierul se remarcă din nou! Presa titrează: ”Viorica Dăncilă a făcut SENZAȚIE!”
  Viorica Dăncilă, declarații ferme, pune punct bârfelor – iată cine ia deciziile în guvern
  Viorica Dăncilă – întâlnire de prim rang. Se pune la cale o surpriză pentru Bruxelles?
  Tagurile:
  Viorica Dăncilă


  Știrile Zilei