17:31 02 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.07
 • USD18.34
 • RUB0.23
 • RON4.16
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Summitul Consiliului European de la Sibiu din 9 mai 2019 (14)
  1861200

  Sorin Roșca Stănescu: ”Este un Summit ratat, în care cei ce participă se pupă pe frunte – premierul Viorica Dăncilă a ieșit din această situație cu demnitate, cu onoarea nepătată”.

  BUCUREȘTI, 9 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai solicitate informații în România a fost în legătură cu costurile summit-ului de la Sibiu. Suma este uriașă – peste 27.000.000 euro. Rezultatele?... Deocamdată doar insulte pentru români – de la Juncker, de la olandezi, iar pentru marele segment al votanților PSD – și de la PES și PPE!

  Plus că președintele Consiliului European, Donald Tusk, nu a invitat premierul României, Viorica Dăncilă fiind cea care coordonează președinția Consiliului UE, dar și cea care a aprobat banii pentru summit! Adică, putem vorbi de o insultă generalizată pe banii românilor!

  În plus, pe banii summit-ului, candidatul Klaus Iohannis, lider de facto al PNL, și-a făcut campanie, atacând și PSD!

  Dar, ce s-a pierdut cu această ocazie? Aflăm de la premierul Viorica Dăncilă – au fost solicitate întâlniri bilaterale de către ”omologi din diferite state membre ale Uniunii Europene”!

  ”Nu, nu merg la summit-ul de la Sibiu, pentru că, aşa cum ştiţi, este prezent doar preşedintele”, a explicat Viorica Dăncilă. ”Am avut mai multe solicitări de la omologi de ai mei din diferite state membre ale Uniunii Europene, am declinat aceste reuniuni bilaterale, în care să continuăm dialogul început în diferite state membre în care am fost”.

  Evident, întâlnirile bilaterale sunt evenimente cu caracter concret, nu ”informal”, extrem de importante înaintea finalizării unui obiectiv de prim rang: aderarea la spațiul Schengen. Cu alte cuvinte, obturarea acestui important canal de comunicare la cel mai înalt nivel este o lovitură dată unui obiectiv național!

  ”Am avut invitaţie să discutăm despre Declaraţia de la Varşovia, unde m-am întâlnit cu omologii mei din statele din Europa Centrală şi de Est şi, bineînţeles, despre rezultatele Preşedinţiei rotative deţinute de către România, dar nu era oportun să am întâlniri bilaterale cu premierii în timpul Summitului”, a spus Dăncilă.

  Sigur că nu era normal ca premierul țării gazdă, neinvitat, să aibă întâlniri cu omologii săi la cafenele sau la ”concerte din piață”!

  ”Voi avea întâlniri în perioada următoare şi vom aborda toate aceste aspecte”, a precizat Viorica Dăncilă.

  Un ultim comentariu aparține celebrului jurnalist Sorin Roșca Stănescu: ”Este un summit ratat, în care cei care participă se pupă pe frunte”. În schimb, despre premier, SR Stănescu a spus – ”A ieșit din această situație cu demnitate, cu onoarea nepătată”.

  Тема:
  Summitul Consiliului European de la Sibiu din 9 mai 2019 (14)
  Tagurile:
  Sibiu, Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă


  Știrile Zilei