06:17 26 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Ecaterina Andronescu

  Ce se întâmplă cu titularizarea? Răspunsul ministrului Educației

  © Photo: Facebook / Ministerul Educației Naționale-România
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  1441202

  Ecaterina Andronescu a dat un răspuns intrigant la întrebarea referitoare la posibilitatea ca în sistemul de învățământ să nu mai existe contracte pe perioadă nedeterminată – când are loc debirocratizarea.

  BUCUREȘTI, 10 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. În interviul acordat Sputnik, consilierul ministrului Educației Naționale, Radu Szekely, făcea precizarea că se încearcă reducerea birocrației în sistemul de învățământ.

  ”Sper ca doamna ministru, în următoarele săptămâni, să vină cu o propunere mai concretă de cum se poate reduce treptat sau poate dintr-o dată sarcina birocratică a cadrelor didactice, astfel încât să se poată concentra pe elev”, a declarat Radu Szekely

  Întrebată de Sputnik, în cursul zilei de astăzi, când ar putea să aibă loc această debirocratizare, Ecaterina Andronescu a dat vești bune cadrelor didactice.

  Demnitarul a explicat că asta încearcă să facă acum Ministerul Educației Naționale.

  ”Vă dau exemplul de acum. Se dau evaluări naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și fiecare profesor are un caiet cu foarte multe pagini. Încercăm să reducem acele multe pagini - uneori se duc dincolo de 20, 30, pagini – la o singură pagină. Urmează și ceilalți pași, pentru că nu vrem să încărcăm profesorul cu birocrație. Profesorul trebuie încărcat cu responsabilitatea pe care o are în raport cu elevii pe care îi are în clasă”, a declarat Ecaterina Andronescu.

  Demnitarul a adăugat că se încearcă acum ca, din aceste evaluări, să aibă o situație foarte clară a elevilor care au dificultăți de scriere, în a înțelege un text și au dificultăți de calcul elementar. În felul acesta, simplificând evaluările, Ministerul încearcă să ajute cadrele didactice să știe exact care sunt elevii care au nevoie de pregătire remedială.

  Ce se întâmplă cu titularizarea

  Va mai rămâne titularizarea – contract pe perioadă nedeterminată – în vigoare sau vor apărea modificări până în 2030?

  ”Noi nu putem spune ce vom face mâine, dar până în 2030. Să vedem legea, ce va prevede legea, discutăm când ea va apărea public”, a precizat Ecaterina Andronescu.

  Reamintim că, în cadrul interviului acordat Sputnik, consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, declarase că, din punctual său de vedere, titularizarea nu este o soluție pentru fidelizarea cadrelor didactice.

  ”Titularizarea este doar un instrument de a ne obliga reciproc să lucrăm împreună întotdeauna. Se pot fideliza prin alte instrumente, cum ar fi asigurarea anumitor condiții de muncă, creșterea numărului de zile de concediu pe măsură ce avansezi în vârstă și așa mai departe. Nu cred că titularizarea este soluția”, a explicat sursa citată

  Tematic

  Andronescu nu cedează – ce se întâmplă cu vacanțele elevilor
  Andronescu dă de lucru profesorilor – totul, raportat imediat la Minister
  Toți profesorii sunt vizați: Anunțurile Ecaterinei Andronescu și Vioricăi Dăncilă -video
  Tagurile:
  ministrul educației, Ecaterina Andronescu
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei