07:54 18 August 2019
În direct
 • EUR19.51
 • USD17.50
 • RUB0.26
 • RON4.13
 • UAH0.69
  U.S. Air Force F-16

  Avioane de luptă americane sosesc în România pentru „descuraja o posibilă agresiune”

  © AP Photo / Senior Airman Colby L. Hardin/U.S. Air Force
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  269716

  O scurtă desfășurare a Forțelor Aeriene ale SUA în România dublează numărul de avioane de luptă F-16 din ţara noastră, înaintea planurilor statului român de a achiziționa mai multe aeronave fabricate în SUA.

  BUCUREŞTI, 11 mai – Sputnik, Doina Crainic. Peste 250 de piloţi și 12 avioane de luptă F-16C de la Fort Worth, cea de-a 457-a escadrilă, din Texas, au fost dislocate în România luna aceasta pentru „întărirea apărării aeriene regionale și pentru a descuraja o posibilă agresiune rusească”, scrie portalul stripes.com

  Avion de luptă american
  © AP Photo / Mass Communication Specialist Seaman Anna Van Nuys/ U.S. Navy Media Content Services

  „Avem vecinul nostru «prietenos» în partea de est, care uneori exercită o presiune puternică nu numai asupra țării noastre, ci şi asupra întregului flanc estic al NATO. Având [avioane din] Forțele Aeriene ale SUA în România, se asigură că orice agresiune posibilă va fi contracarată imediat și îi va face să se gândească de două ori înainte de a veni aici”, a spus maiorul Cosmin Tănase, care lucrează cu piloţii americani.

  „Desigur, avem propriile noastre avioane, dar având şi o duzină de jeturi de luptă americane la bază ajută foarte mult”, a adăugat Tănase.

  Această mobilizare face parte din Operațiunea Atlantic Resolve, prin care americanii îşi propun să reasigure aliații din Europa prin instalarea de trupe și echipamente la frontierele estice ale NATO.

  „Cred că prezența noastră aici în regiune și hotărârea noastră de a colabora cu aliații, precum România, vor descuraja orice agresiune”, a declarat Lt. Col. Josh Padgett, comandantul escadrilei.

  În 2013, România a cumpărat 12 avioane de luptă F-16 din Portugalia și planifică să achiziţioneze încă 41 în anii următori, potrivit unei declarații de luna trecută a ministrului român al Apărării, Gabriel Leş.

  SUA deţine peste 1.000 dintre versiunile cele mai recente ale F-16, care au fost livrate pentru prima dată Forțelor Aeriene în 1979. De atunci, aeronavelor li s-au adus numeroase îmbunătăţiri, iar anul trecut au primit modificări menite să le extindă serviciul până în anii 2040, potrivit declarațiilor anterioare din partea Forțelor Aeriene, adaugă sursa citată.

  Tematic

  România cumpără Piranha 5 de la inventatorii lui F-16
  Românii preferă avioanele americane F-16, iar sârbii MIG-urile rusești
  "Gest politic": Slovacia să înlocuiască MiG-urile ruseşti cu F-16 americane
  Tagurile:
  avioane americane, România, avioane, F-16


  Știrile Zilei