03:44 04 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.43
 • USD17.23
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.63
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)
  241620

  Numărul partidelor înscrise în cursa electorală pentru Parlamentul European, care utilizează sintagma “român”, „românesc”, „România”, a crescut de la 26 la 47 la sută din numărul celor înscrise la alegeri.

  BUCUREȘTI, 22 mai – Sputnik. În alegerile europarlamentare, care vor avea loc pe 26 mai, în România concurează 23 de partide politice și șapte candidați independenți. În alegerile precedente din anul 2014, au participat 15 formațiuni politice.

  Numărul „partidelor românești” a crescut de la 26 la 47 la sută

  În anul 2014, doar patru partide (26 la sută din numărul total al concurenților) utilizau titulatura de “român”, “România” în denumirea oficială (UNPR, care se afla într-o alianță electorală cu PSD și PC, UDMR, Partidul Ecologist Român, Partidul România Mare).

  Din toate formațiunile înregistrate în cursa electorală din anul 2019, 11 (47 la sută din numărul total al partidelor înscrise în cursă) utilizează în denumirea partidului termenul de “român”, “România”, “românesc”. E vorba de UNPR, Pro-România, UDMR, Partidul Națiunea Română, Partidul România Mare, Partidul România Unită, Partidul Comunitar din România, Partidul România Noastră, Partidul Socialist România, Partidul Neamul Românesc, Partidul Noua Românie.

  Cine va ajunge în Parlamentul European

  Conform legii privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, pentru partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și alianțele electorale, pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezintă 5 la sută din totalul voturilor valabil exprimate, la nivel național.

  Totodată, candidaților independenți li se pot atribui mandate dacă au obținut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puțin egal cu coeficientul electoral național.

  Coeficientul electoral național reprezintă partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate și numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României, adică 32 de mandate.

  Potrivit sondajelor, cele mai mari șanse de accedere în Parlamentul European o au cinci partide – PSD, PNL, Alianța 2020 (USR- PLUS), Pro-România. Alte două formațiuni, PMP și UDRM se află la limita pragului.

  Reamintim că alegerile pentru Parlamentul European se vor desfășura în România pe 26 mai.

  Тема:
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)
  Tagurile:
  Rezultate, candidați, Lista, alegeri 2019, Parlamentul European, alegeri


  Știrile Zilei