13:35 11 August 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD16.55
 • RUB0.22
 • RON4.02
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Rezultate exit poll: alegeri europarlamentare 2019 în România (120)
  98510

  Cine va reprezenta partidul Pro-România, condus de Victor Ponta, în Parlamentul European și care sunt mesajele de campanie ale formațiunii.

  BUCUREȘTI, 23 mai – Sputnik. Partidul Pro-România, înființat de fostul prim-ministrul din partea PSD, Victor Ponta, și-a depust pe 27 martie 2019 la BEC lista candidaților pentru alegerile europarlamentare.

  Spre deosebire de celelalte partide, Pro-România a făcut economie – lista propune doar 33 de persoane, în timp ce majoritatea formațiunilor cu cele mai mari șanse au câte 43 de candidați. Chiar dacă cedează la cantitate, formațiunea lui Victor Ponta încearcă să pună accent pe calitatea și autoritatea celor care aspiră la fotoliul și salariul de eurodeputat.

  Astfel, în listă se regăsesc doi foști premieri ai României (Victor Ponta și Mihai Tudose) și un fost premier al Republicii Moldova (Iurie Leancă), un comisar european (Corina Crețu).

  Iată lista candidaților pe cele mai eligibile locuri:

  1. Victor Ponta
  2. Corina Crețu
  3. Mihai Tudose
  4. Iurie Leancă
  5. Geanina Pușcașu
  6. Gabriela Podașcă
  7. Cristi Cosmin
  8. Ioana Petrescu
  9. Mihai Sturzu
  10. Ionela Danciu

  Lista completă a tuturor candidaților depusă la BEC o găsiți aici

  Oferta Pro România: Împotriva antieuropenilor și xenofobilor, pentru social-liberalism și progresism

  Formațiunea lui Ponta a ales un mesaj care face trimitere în același timp la un sentiment național, dar și la unul pro-european: “Mândri că suntem români, mândri că suntem europeni”.

  Potrivit declarațiilor făcute în fața presei de Victor Ponta, Pro-România se vrea o alternativă la PSD și ALDE și își propune să atragă deputați din cele două formațiuni concurente, dar și o alternativă, potrivit lui, la “ceea ce azi înseamnă un discurs xenofob, şovin, antieuropean, un discurs de ură, de dezbinare”.

  Potrivit expunerii viziunii pe site-ul oficial, Pro-România vine cu o ofertă social-liberală, “prin promovarea unei gândiri de incluziune socială, factură liberală în economie și progresistă în ceea ce privește drepturile și libertățile fundamentale”.

  Pe 14 aprilie, formațiunea și-a prezentat platforma pentru alegerile europarlamentare, întitulată “Manifestul pentru Europa” (o trimitere a unei platforme cu denumire similar, lansată de președintele francez Emmanuel Macron în acest an).

  Documentul nu conține niște obiective concrete, ci niște lozinci generale, care pot fi grupate în jurul câtorva teze:

  • România trebuie să rămână în Europa
  • Pro România are o echipă de profesioniști
  • Decalajele sociale și economice pot fi depășite doar prin soluții progresiste și social-liberale
  • România trebuie să fie un stat puternic care să ofere oportunități pentru românii din afară, salarii bine plătite, siguranța pensiilor, servicii de educație moderne și egale, infrastructură și un mediu sănătos
  • Justiție corectă și independentă

  Posibil parteneriat cu USR și PLUS

  Deocamdată, Pro România nu este afiliată vreunui grup politic european, însă potrivit unor declarații făcute recent de Victor Ponta, formațiunea intenționează să adere la Partidul Socialiștilor Europeni (PES), reprezentat în Parlamentul European de grupul Socialiștilor și Democraților (S&D), a doua opțiune fiind grupul social-liberal care se formează în jurul lui Emmanuel Macron. În cazul celei de-a doua variante, Pro România ar putea deveni partener politic cu cei de la Alianța 2020 (USR și PLUS), care își propun și ei să adere la grupul european progresist, pro-european și social-liberal.

  Тема:
  Rezultate exit poll: alegeri europarlamentare 2019 în România (120)

  Tematic

  Lista candidaților și oferta PSD pentru europarlamentarele 2019
  Lista candidaților și oferta PNL pentru europarlamentarele 2019
  Lista candidaților și oferta Alianței 2020 (USR/PLUS) pentru europarlamentarele 2019
  Tagurile:
  lista candidaților, alegerile europarlamentare, Pro România, Victor Ponta


  Știrile Zilei