23:06 13 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.17
 • RUB0.24
 • RON4.01
 • UAH0.64
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)
  2645 0 0

  Cine sunt candidații ALDE și ce idei promovează în alegerile pentru Parlamentul European.

  BUCUREȘTI, 24 mai – Sputnik. Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), condusă de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și-a depus lista pentru alegerile europarlamentare pe 28 martie 2019. Documentul conține 42 de nume, dintre care doi sunt eurodeputați (Nicolai Norica și Renate Weber), trei deputați, patru cadre universitare, 9 ingineri, 9 economiști, un jurnalist, un veterinar și un actor și mai mulți juriști.

  Primii 10 candidați din listă:

  1. Norica Nicolai (actual europarlamentar ALDE)
  2. Daniel Barbu (fost președinte al AEP)
  3. Renate Weber (actual europarlamentar ALDE)
  4. Ovidiu Silaghi (fost ministru al Transporturilor)
  5. Varujan Vosganian (vicepreședinte ALDE)
  6. Andrei Gerea (chestorul Camerei Deputaților)
  7. Radu Silaghi (conf. univ dr. la Universitatea Babeș Boyai)
  8. Eusebiu Pistru (liderul ALDE Arad)
  9. Horia Victor Toma (fost primar al Ploieștiului
  10. Tudor Ionescu (membru ale TLDE)

  Lista completă a candidaților ALDE o găsiți aici.

  Oficial, la nivel european, ALDE este afiliat la partidul paneuropean cu același nume, însă aflarea formațiunii românești în această structură se află sub semnul întrebării, exact așa cum e în cazul PSD și relația acestuia cu PES.

  Ultimele tensiuni între ALDE din România și liberal-democrații europeni au ieșit la iveală după ce liderul ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a participat la o manifestație electorală a Alianței 2020 (USR/PLUS) la București, pe 24 mai.

  La începutul lui mai, Guy Verhofstadt anunțase că va dizolva ALDE după alegerile europarlamentare, urmând că înființeze împreună cu președintele francez, Emmanuel Macron, o nouă forță pan-europeană, de factură social-liberală. Din partidele românești, PLUS și USR se văd deja în noua structură politică, iar Pro România lui Victor Ponta a anunțat că aderarea la proiectul lui Verhofstadt și Macron este una din opțiuni după PES.

  În ultimii ani, ALDE, alături de PSD, au lansat periodic mesaje care îi apropie conceptual de suveraniștii europeni. Astfel, nu poate fi exclusă probabilitate apropierii ALDE de grupul lui Salvini – Le Pen – Orban, în cazul în care se va reuși crearea acestuia după alegerile europarlamentare.

  Ce Europă propune ALDE alegătorilor români

  ALDE pledează pentru aderarea României la Spațiul Schengen (pe care îl consideră un drept), împotriva dublelor standarde în calitatea produselor alimentare vândute în UE. Liberal-democrați vor să vadă România un jucător puternic pe piața energetică, care profită de poziționarea sa geografică reușită, precum și să transforme Dunărea într-o autostradă fluvială.  În ceea ce privește viziunea asupra construcției europene, ALDE pledează pentru „o Europă cu o singură viteză” și pentru egalitatea tuturor statelor membre. În mesajul adresat de Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE face și o trimitere la o politică suveranistă și identitară:

  “Cred într-o Uniune în care ne putem păstra independența, obiceiurile, cultura, istoria și tradițiile”, spune șeful Senatului într-un spot electoral al formațiunii, apropiindu-se aici de mesajul promovat și de partenerul său politic - PSD.

  Тема:
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)

  Tematic

  Lider ALDE, atac la Comisia Europeană: “Vom fi mai mult cu tricolorul”
  ALDE, decizie de nota 10!
  Ministru ALDE, la DNA! ”Nu veți fi ”norocos” ca Tăriceanu!” Lovitură de alegeri!
  PSD-ALDE au trecut legea care isterizează #REZIST! Ce modificări aduce
  Se confirmă lovitura contra ALDE! DNA a declanșat urmărirea penală la primul nivel!
  Europa îl trădează pe Tăriceanu – un alt partid primește susținerea liderilor ALDE!
  Șoc! UDMR ar putea rupe colaborarea cu PSD-ALDE
  UDMR a suspendat protocolul de colaborare cu PSD-ALDE
  Tagurile:
  Lista, candidați, alegerile europarlamentare, ALDE


  Știrile Zilei