12:02 24 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.54
 • USD16.69
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)
  27510

  Cine candidează pe listele UDMR în alegerile europarlamentare și cu ce oferte vin în România.

  BUCUREȘTI, 24 mai – Sputnik. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) se află printre partidele cu șanse de a accede în Parlamentului European. Formațiunea etnicilor maghiari a depus pe 27 martie o listă cu 43 de persoane, dintre care doi sunt eurodeputați, patru deputați și un senator în Parlamentul României. Primii cinci, care au cele mai mari șanse să ajungă în forul reprezentativ european sunt: Iuliu Winkler, Vincze Lorant, Hegedus Csilla, Oltean Csongor şi Sogor Csaba.

  La nivel european, UDMR este afiliat Partidului Popular European (PPE), însă este una din puținele formațiuni care s-a opus sancționării prin suspendare sau excludere a partidului Fidesz, condus de premierul ungar Viktor Orban.

  Euroscepticism moderat: Dezamăgiți parțial de UE, cer o reformă

  În programul său pentru alegerile europarlamentare, UDRM manifestă un euroscepticism moderat: formațiunea se arată parțial dezamăgită de aderarea la Uniunea Europeană, însă consideră că nu există o alternativă la UE. UDRM consideră că UE trebuie să fie reformată, astfel încât “reprezinte oamenii, nu o mână de instituții. Deciziile luate la Bruxelles trebuie să țină cont de interesele comunităților locale”. Lozinca UDRM combină mesajul regionalist cu cel european: "Transilvania Prosperă, Europa Puternică!".

  Totuși, priritățile UDMR țin de câteva dimensiuni: regionale (interesele Transilvaniei – subvenții pentru localități și fermieri) și susținerea cauze etnie (“lupta pentru cauza maghiară și împotriva discursului anti-maghiar”).

  Rezumatul platforma UDMR ar arăta în acest fel:

  • Adoptarea legii pentru protecția minorităților etnice
  • Mai multe fonduri pentru dezvoltarea regională, pentru dezvoltarea județeană, pentru autostrada Transilvania. Reconstrucția unor biserici, castele, monumente istorice din fonduri europene. Reducerea birocrației aferente proiectelor europene.
  • Creșterea subvențiilor pentru agricultori, reducerea birocrației la obținerea finanțării, facilitarea obținerii finanțărilor pentru tinerii agricultori de etnie maghiară.
  • Aderarea României la Zona Euro și Spațiul Schengen
  • Mai multe programe pentru tineri: Continuarea programelor Start-Up și reducerea birocrației aferente. Mai multe fonduri și dezvoltare a programelor în domeniul învățământului.
  Тема:
  Alegerile europarlamentare 2019 (189)

  Tematic

  Pericol pentru România: UDMR ar putea trece la suveraniști la comanda lui Orban
  Șoc! UDMR ar putea rupe colaborarea cu PSD-ALDE
  UDMR a suspendat protocolul de colaborare cu PSD-ALDE
  Viktor Orban plătește cu moneda UDMR rămânerea în grupul popularilor europeni
  Vadim a avut dreptate: România e în pericol, UDMR a făcut un pas decisiv!
  Tagurile:
  Maghiari, alegerile europarlamentare

  Știrile Zilei