06:02 05 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.43
 • USD17.23
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.63
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  183540

  ”Un moment asemănător a fost cel al mandatului excepționalului om de dialog - premierul PNȚCD Radu Vasile - distrus de pretenții, presiuni și orgolii ale celor din coaliție”

  CHIȘINĂU, 25 mai - Sputnik, Evan Răutu. Multă lume e sceptică în privința viitorului politic al cunoscutului realizator TV Rareș Bogdan, aceasta pentru că stilul său agresiv din presă îl apropia de USR, nu de PNL, în varianta clasică.

  Dar, în ciuda faptului că a intrat de foarte puțin timp în politică, Rareș Bogdan a devenit imediat imaginea PNL, fiind promovat în majoritatea materialelor de campanie ale liberalilor. Iar efectele prestației sale sunt analizate în diverse moduri de observatorii scenei politice – unele concluzii fiind chiar surprinzătoare.

  Astfel, analistul politic Alex Coita a făcut o apreciere surprinzătoare – și asta chiar în centrul taberei mediatice adverse, Antena 3.

  ”Voi spune o chestiune care poate va surprinde pe mulți: Rareș Bogdan a făcut o impresie bună”, afirmă Coita. ”A reușit să convingă, a reușit să fie vocea acelui nou PNL care se naște astăzi care este mai aproape de vechiul PDL în sensul că are mesaje populare, aproape de popor”.

  Pe de altă parte, analistul a spus, în aceeași ediție ”Sinteza zilei” că ”PNL are un bazin electoral stabil care îi este favorabil”.

  Analistul Sputnik, Dragoș Dumitriu, consideră însă că bazinul PNL nu a fost deloc stabil, pentru că o mare parte a migrat la ALDE și chiar la PSD – ”mai liberal în multe situații decât PNL” – în schimb a dobândit un electorat populist și radical, specific PDL – Băsescu.

  ”Rareș Bogdan apropie și mai mult PNL de radicalismul nefiresc liberalismului autentic, practic îl virusează”, spune Dumitriu. ”Efectul Rareș Bogdan vine pe fondul lipsei de personalități a PNL și pentru că liderul de facto, Iohannis, nu are nimic comun cu liderii liberali clasici – Câmpeanu, Valeriu Stoica, Tăriceanu, Antonescu, nici măcar cu echilibrul lui Stolojan”.

  Analizând celelalte partide, Alex Coita consideră că ”USR și PLUS nu prea au convins”.

  ”Am văzut niște mitinguri destul de firave, m-aș fi așteptat la măsuri mai concrete pentru electorat”, a declarat Alex Coita în emisiunea lui Mihai Gâdea.

  Analistul Sputnik consideră că USR (Plus) e singurul partid care, de fapt, și-a respectat electoratul – ”chiar dacă vorbim de un electorat neatașat unui program, unei idei”.

  ”USR și electoratul său sunt radicale, practic radicalismul e singurul lor program, singura lor cale, chiar dacă acum se duc într-un sens, iar peste o oră se duc în sensul opus – important e să fie radicali”, spune Dumitriu, ”e propaganda lui Dan Diaconescu, Becali – și chiar PRM, în momentele lipsite de inspirație”.

  În fine, Alex Coita analizează și PSD, arătând linia directoare a strategiei electorale a partidului.

  ”PSD a mizat pe mesaje pozitive în campania electorală”, spune Alex Coita, care consideră că ”De fiecare dată când a făcut acest lucru, PSD a capitalizat”.

  Pe de altă parte Dragoș Dumitriu consideră că mesajul pozitiv, constructiv, a fost potențat și exemplificat concret de Viorica Dăncilă.

  ”Apariția în prim plan a Vioricăi Dăncilă a fost salutară pentru PSD, intrat în vrie după trădările precedenților premieri”, spune Dumitriu. ”Dăncilă a adus o linie clară, o exprimare pozitivă și de constructivă care e firească, nu e forțată, e felul ei, natural – și a adus ce lipsea PSD și României – demnitatea exprimării pe plan internațional, la nivel de conducere”.

  De fapt, spune analistul Sputnik, cele două direcții, PNL ”de tip nou” și PSD, sunt definite de cele personalitățile determinante: PNL - Rareș și Iohannis, ”agresivi, forme pompoase fără fond, gata să facă orice spune Bruxelles-ul – și de celaltă parte PSD - Viorica Dăncilă – ”om de dialog pe plan intern, demnă și fără rețineri în extern, promotoarea bunului simț… poate prea mult în perioada actuală”.

  Dar, atrage atenția Dumitriu, Viorica Dăncilă este un premier politic, cu vocație în acest sens, nu un tehnocrat – ori PSD are nevoie de specialiști cu personalitate, care să se impună în domeniile respective.

  ”Greșeala PSD este cedarea în fața unor lideri locali, care și-au impus oameni cu pregătire îndoielnică în fruntea unor ministere și instituții, ca recompensă politică – ori trebuie să înțeleagă șansa pe care o au cu un premier excelent ca Dăncilă – și să ajute, nu să vină cu pretenții și orgolii stupide și cu presiuni”, spune analistul Sputnik.

  Un moment asemănător a fost cel al mandatului excepționalului om de dialog - premierul PNȚCD Radu Vasile - distrus de asemenea de pretenții, presiuni și orgolii ale celor din CDR, la vremea respectivă, aduce aminte analistul Sputnik.

  ”România a pierdut prin sabotarea lui Radu Vasile un mare premier și o șansă la reconciliere națională, să nu repetăm greșelile de atunci”, a concluzionat Dragoș Dumitriu.

  Tematic

  Aurelian Pavelescu face praf PNL și pe Rareș Bogdan! ”Number one” și-a găsit nașul!
  Rareș Bogdan, făcut praf: ”Singura lui ideologie este Klaus Iohannis”
  Gafă majoră, Rareș Bogdan a dat partidul de gol: programul PNL e făcut de omul lui Soros!
  Liviu Pleșoianu l-a făcut praf pe Rareș Bogdan – și l-a acoperit de ridicol!
  Rareș Bogdan a gafat, a dovedit că nu are habar despre ce vorbește – e făcut de doi bani!


  Știrile Zilei