07:52 05 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.43
 • USD17.23
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.63
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  Rezultate exit poll: alegeri europarlamentare 2019 în România (120)
  3659 0 0

  Parlamentul European va publica primele estimări naţionale începând cu ora 18:00 (19:00 ora României), iar prima estimare a componenţei noului Parlament după ora 20:15 (21:15 ora României), în funcţie de informaţiile naţionale disponibile.

  BUCUREȘTI, 26 mai - Sputnik. În România, Centrului de Sociologie Urbană și Regională (CURS) și Grupului de studii socio-comportamentale - Avangarde au fost acreditați pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieșirea de la urne la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019. Sondajul va fi efectuat la nivel național, iar rezultatele vor fi publicate la ora 21.00.

  Totodată, Parlamentul European va publica primele estimări naţionale începând cu ora 18:00 (19:00 ora României), iar prima estimare a componenţei noului Parlament după ora 20:15 (21:15 ora României), în funcţie de informaţiile naţionale disponibile.

  Rezultate oficiale provizorii la nivel european sunt aşteptate în jurul orei 21:15 GMT (0:15 ora României), moment când vor apărea și primele estimări ale noii componenței a Parlamentului European. Acestea vor fi proiectate pe un ecran uriaş amplasat în Hemiciclul Parlamentului European, unde vor fi prezenţi liderii grupurilor politice şi candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene care vor reacţiona la rezultate.

  În alegerile europarlamentare din 23-26 mai vor fi aleşi 751 eurodeputaţi, mandatul cărora va fi până în 2024. România își alege cei 32 de europarlamentari care o vor reprezenta în legislativul UE, iar în cazul ieşirii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, va fi reprezentată de 33 de eurodeputaţi.

  Iată principalii candidați ai partidelor politice ce participă la alegerile europarlamentare și, potrivit sondajelor de opinie, au șanse de a avea eurodeputați.

   

  Lista PSD

  Pe lista PSD se regăsesc miniștri sau foști miniștri, prezentatori celebri de televiziune, dar și actuali europarlamentari sau parlamentari. PSD poate câștiga până la 15 locuri în Parlamentul European, iar primii 15 candidați sunt: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoş Benea, Victor Negrescu, Andi Cristea, Natalia Intotero, Gabriela Zoană, Bianca Gavriliţă, Emilian Pavel, Doina Pană.

  Lista PNL

  Vedeta listei PNL este, fără îndoială, realizatorul tv Rareș Bogdan, adus exact pentru a impulsiona voturile liberalilor, pe listă regăsindu-se alți europarlamentari, dar și, surpriză, primari care vor să schimbe administrația locală cu un loc sigur în Parlamentul European. Iată primii zece candidați ai PNL: Rareș Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi, Marian Jean Marinescu.

  Lista USR-PLUS

  Alianța 2020, constituită din partidele USR și PLUS, defilează pe primul loc cu fostul premier și fostul comisar european Dacian Cioloș din partea PLUS, urmat de Cristian Ghinea, fost ministru în Guvernul Cioloș din partea USR, apoi de Dragoș Nicolae Pîslaru de la PLUS, Clotilde Armand de la USR, Ioan Dragoș Tudorache de la PLUS și Nicolae Stefănuță de la USR.

  LISTA ALDE

  ALDE nu s-a lăsat mai prejos și și-a pus pe liste cei mai activi europarlamentari, precum și câteva figuri cunoscute din viața publică, actualmente parlamentari: Norica Nicolai, Daniel Barbu, Renate Weber, Ovidiu Silaghi, Varujan Vosganian, Andrei Gerea (chestorul Camerei Deputaților). Norica Nicolai și Renate Weber au fost vedetele apărării României la Bruxelles în ultimii ani.

  LISTA PMP

  PMP riscă să nu treacă pragul electoral, așa încât lista este deschisă chiar de fostul președinte și actual senator Traian Băsescu, președinte de onoare al partidului, și de deputatul Eugen Tomac care este președintele în acte al PMP.

  LISTA PRO ROMÂNIA

  Și partidul lui Victor Ponta, aflat la primul scrutin electoral, și-a construit lista cu cei mai celebri membri de partid, campania fiind axată pe faptul că vedetele partidului sunt trei premieri (Victor Ponta, care deschide lista, plus Mihai Tudose și Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova) și un comisar european, Corina Crețu.

  LISTA UDMR

  Și UDMR riscă să nu treacă pragul electoral, dar, în cazul acestei formațiuni, numele candidaților sunt mai puțin importante, strategia UDMR fiind de a mobiliza electoratul maghiar, eventual cu un conflict etnic sau o ceartă cu Bucureștiul, precum recentul scandal legat de cimitirul Eroilor din Valea Uzului. Primii doi candidați ai UDMR sunt Winkler Iuliu (actual europarlamentar) și Vincze Lorant, președintele Uniunii Federative a Naționalităților Europene.

  E important de menționat și care este ordinea partidelor și a celor trei candidați independenți pe buletinele de vot:

  1. PSD

  2. Alianța 2020 USR - Plus

  3. Pro România

  4. UDMR

  5. PNL

  6. ALDE

  7. PRODEMO

  8. PMP

  9. Partidul Socialist Român

  10. Partidul Social Democrat Independent

  11. Partidul România Unită

  12. Uniunea Națională pentru Progresul României

  13. Blocul Unității Naționale - BUN

  14. Gregoriana-Carmen Tudoran

  15. George-Nicolae Simion

  16. Peter Costea

  Тема:
  Rezultate exit poll: alegeri europarlamentare 2019 în România (120)

  Tematic

  Candidați europarlamentare 2019: liderii listelor electorale ale partidelor
  SONDAJ: Pentru cine veți vota la alegerile europarlamentare 2019?
  Lista candidaților UDMR pentru alegerile europarlamentare și ce își propun
  Europarlamentare 2019: Cum arată buletinul de vot și care e procedura de vot
  Exit-poll: Rezultatele alegerilor europarlamentare 2019 - sondajul CURS și Avangarde
  Consiliul Europei lovește în partidele de dreapta în prima zi a europarlamentarelor
  Alegerile europarlamentare la zi. Ultimele rezultate


  Știrile Zilei