01:45 23 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.69
 • USD17.55
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Depunerea jurământului de învestitură în funcția de ministru al justiției, de către Ana BIRCHALL

  O adevărată Conspirație în Justiție iese la iveală - Iohannis, implicat

  © Photo: Președintele României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  15416153

  O colaborare internă și internațională, un efort major pentru a pune capăt activității singurei secții care îndrăznește să ancheteze magistrați pentru faptele comise – inclusiv pe Laura Codruța Kovesi.

  BUCUREȘTI, 24 iunie, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Deloc surprinzător, un număr de șapte procurori au anunțat că nu vor participa la ședința de validare a Adinei Florea ca șef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție până nu vor fi publicate și traduse raportul Comisiei de la Veneția și raportul GRECO.

  Surprinzătoare este însă atitudinea ministrului PSD al Justiției, Ana Birchall, care a absentat săptămâna trecută la ședința CSM în care trebuia validată Florea – iar azi nu a avut nicio reacție la boicotul anunțat de membrii CSM! 

  Însă, între timp, a apărut raportul Comisiei de la Veneția care menționează următoarele apropo de SIIJ:

  - ”Rațiunea pentru crearea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor în justiție, cu o jurisdicție definită vag, rămâne neclară”.

  -”Procurorii acestei Secții au fost numiți sub o schemă de tranziție care a înlăturat secția de procurori din CSM de la procesul de luare a deciziilor, ceea ce nu se potrivește cu arhitectura instituțională a CSM-ului”.

  - ”Este neclar în ce măsură procurorii SIIJ și Procurorul său șef sunt sub controlul ierarhic al Procurorului General

  -”De vreme ce SIIJ va fi incapabilă să rezolve efectiv toate cazurile din competența sa, riscă să fie un obstacol în lupta împotriva corupției și a crimei organizate”.

  Ultimele două aspecte sunt cel puțin dubioase: nu se menționează că e vorba de control ierarhic ”administrativ”, pentru că altfel ajungem la o interferență în activitatea specială a acestei secții ”speciale”; în al doilea rând, luată de la cap sau de la coadă ultima afirmație e o aberație!

  După același principiu, întreaga procuratură nefiind obiectiv capabilă ”să rezolve efectiv toate cazurile din competența sa, riscă să fie un obstacol în lupta împotriva corupției și a crimei organizate” – ar trebui, conform logicii Comisiei, desființată?!

  Deci, Comisia de la Veneția – organism CONSULTATIV – bate câmpii! Și nu oricând, ci chiar la momentul oportun! Și nu singură…

  Acum puțin timp, Administrația prezidențială a transmis un comunicat din care reținem următorul pasaj de maximă importanță:

  ”Păstrarea SIIJ ca instrument de intimidare a magistraților, menținerea în legislație a dispozițiilor referitoare la pensionarea anticipată a magistraților, care pun în pericol însăși funcționarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu creșterea rolului ministrului justiției în procedurile de numire a procurorilor de rang înalt sunt doar câteva exemple care, în viziunea Comisiei, necesită remedieri urgente”.

  Ciudat este că, în textul Comisiei NU se vorbește de ”Păstrarea SIIJ” sau de desființarea acesteia! Dar interpretarea președinției înseamnă, iată – și manipularea Raportului Comisiei.

  Deci, așa cum afirmam în titlu – iese la iveală adevărata conspirație: cu tot cu Liviu Dragnea în pușcărie, cu ”durii” PSD eliminați din structurile de putere, fără o opoziție reală din partea ministrului Justiției – se dorește în continuare desființarea acestei secții!

  Să nu uităm că, tot azi, președinta CSM, Lia Savonea, a trimis premierului și ministrului Justiției o scrisoare uluitoare

  ”Având în vedere preocuparea constantă a CSM pentru buna funcționare a instituțiilor din cadrul autorității judecătorești, (…) vă solicităm să comunicați în termen util, dacă este posibil până la sfârșitul săptămânii, dacă la nivelul Guvernului României există un proiect de act normativ privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ori dacă Guvernul României intenționează ca, în perioada următoare, să inițieze un proiect de act normativ în acest sens”.

  Ați mai citit așa ceva?! Ei bine, iată că Lia Savonea are dreptate – și ceva se pune la cale. Și se pune într-o colaborare internă și internațională, un efort major pentru a pune capăt activității singurei secții care îndrăznește să ancheteze magistrați pentru faptele comise – inclusiv pe Laura Codruța Kovesi.

  Sau poate tocmai de aceea i se dorește desființarea. Așteptăm reacția ministrului (PSD) al Justiției.

  Tematic

  Birchall - decizie bombă în Justiție! Dă peste cap așteptările, situație fără precedent!
  Birchall, reacție dubioasă: de ce absentat de la CSM – iar Adina Florea nu a fost validată
  Ana Birchall acuzată că ”a boicotat” numirea Adinei Florea la Secția Specială
  Tagurile:
  justiție, conspirație, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei