05:01 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  94960

  Abia se împăcaseră Dăncilă cu Iohannis, că încep să se certe din nou. Motivul îl reprezintă Kovesi și susținerea pe care Iohannis i-o acordă pentru a deveni procuror șef european.

  BRUXELLES, 20 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. Premierul Viorica Dăncilă l-a mustrat pe Iohannis pentru că negociază cu Macron pentru susținerea lui Kovesi la șefia Parchetului European. Premierul a fost deranjat că Iohannis, în loc să lupte pentru o poziție importantă pentru România în Comisia Europeană, preferă să o susțină pe Kovesi.

  Ceea ce opinia publică din România știe este însă că Iohannis are toate motivele să scape de Kovesi din România ca nu cumva să îl contracandideze la președinție și să îi sufle mandatul de la Cotroceni.

  În timpul unei conferințe de presă la Târgu Mureș, Dăncilă a spus că președintele Klaus Iohannis nu ar fi trebuit să discute cu omologul său francez Emmanuel Macron despre susținerea Laurei Codruța Kovesi.

  ”Eu mi-am spus punctul de vedere, câtă vreme o persoană are semne de întrebare despre activitatea sa, dacă a fost demisă pentru rezultatele activității desfășurate, cred că trebuie să își lămurească prima oara aceste aspecte. Aș întreba dacă domnul Iohannis ar susține altă persoana care are altă problemă, nu cred că ar face-o, e clar ca susținerea e țintită pentru doamna Kovesi”, l-a criticat premierul pe președinte.

  Dăncilă a făcut și o observație generală: ”M-aș fi bucurat să discute cu Macron despre portofoliul României de comisar european, să fie despre România, nu despre o persoană”.

  Dăncilă știe că ceea ce a făcut Iohannis subminează poziția României în lupta pentru un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană. O dată ce Kovesi va fi acceptată pentru postul de procuror șef european, orice solicitare a României pentru un portofoliu important în Comisie se va lovi de observația că Bucureștiul și-a primit deja ”răsplata” și o poziție de vârf în UE, așa că de acum va trebui să se mulțumească cu ce rămâne de la ceilalți. În felul acesta, în timp ce alte state vor avea acces la fonduri importante și vor avea un cuvânt de spus în deciziile viitoare ale Uniunii, România o va avea doar pe Kovesi care nu va aduce niciun beneficiu țării.

  Tematic

  Scandal în cazul Codruței Kovesi: Chirieac, acuzație de fals la adresa lui Cioloș!
  Kovesi, făcută praf la nivel european: Candidatul Franței o critică pentru vedetism
  Țările UE se aleg cu funcții care atrag bani. România se va ocupa cu cătușele lui Kovesi?

  Știrile Zilei