19:52 22 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Viorica Dăncilă

  Viorica Dăncilă revine în jocul periculos al lui Dragnea

  © Photo: Guvernul României
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  260361

  O lecție din istorie: mai multe bătălii au fost pierdute din cauza indeciziei conducătorilor, decât din cauza deciziilor greșite.

  București, 25 iul - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Întrebată aseară, la Digi24, despre incidentele din 10 august 2018, Viorica Dăncilă a dat un răspuns de bun simț cetățenesc: ”Când se încearcă intrarea în Guvernul României, acest lucru seamănă cu o lovitură de stat”.

  Diferența este că Viorica Dăncilă NU este un simplu cetățean, ci premierul României  - adică, printre altele, una dintre persoanele care primesc rapoartele serviciilor secrete și ale tuturor instituțiilor care gestionează securitatea și siguranța națională.

  Cu alte cuvinte premierul NU are voie să folosească cuvântul ”seamănă”. A fost - sau nu a fost!

  ”Eu eram în concediu”, spune Viorica Dăncilă. Prima întrebare este – oare cum de a plecat premierul în concediu chiar în ziua în care se anunța un mare miting, iar mesajele participanților erau pe cât de clare, pe atât de vehemente?!

  Dar hai să zicem că… trecem peste această decizie bizară; problema e că serviciile și cei care au dat raportul NU au fost și nu aveau cum să fie în concediu.

  ”În orice stat membru al UE, dacă cineva încearcă să intre în Guvern cu forța, cum ați cataloga acest lucru?” – întreabă premierul. Păi, scuze, dar noi ar trebui să ne întrebăm premierul cum ”cataloghează acest lucru” și ce măsuri ia sau a luat?!

  Mai ales că premierul a spus, tot aseară că ”Acest lucru este de neacceptat. Asta e anarhie”.

  Așa… simplu? Adică niște zeci sau sute de haidamaci supraexcitați au pus-o de-o intrare în Guvern?! Fără un grup care să fi pus la cale?

  Păi atunci nu mai e ”lovitură de stat”, ci huliganism. ”Elemente huliganice”, spunea Ceaușescu în decembrie 1989. Dăncilă zice lovitură de stat, adică un fel de revoluție, chestie care nu se face spontan, ci în timp gândită, pregătită, organizată, finanțată etc.

  ”Eu nu știu cine a greșit. Cine a greșit, de o parte și de alta, să plătească”, spune Dăncilă, referindu-se la faptele din stradă.

  Problema e că faptele din umbră – care au dus la faptele din stradă, dacă vorbim de ”loviturî de stat” – sunt mult mai periculoase și ”trebuie să plătească”.

  ”Azi vor să intre în Guvern, mâine la Cotroceni - acest lucru e de neacceptat”, spune Dăncilă, care însă nu e clar ce face în cazul ”lucrurilor de neacceptat”. Schimbă ministrul de Interne, ale cărui trupe au oprit intrarea în Guvern? Adică a oprit ”lovitura de stat”?!

  Ministrul de Interne trebuie să facă tot posibilul pentru aflarea adevărului, spune premierul, referindu-se la noul și prea puțin simțitul ministru de Interne. Un om cu probleme proprii, acceptat surprinzător de Iohannis. Dar să lăsăm asta…

  Problema e că o ”lovitură de stat” ține de CSAT – e chiar o urgență maximă a CSAT. Ori, ce s-a făcut în acest sens, am vrea să știm de la premierul care folosește sintagma respectivă, chiar cu mermeleala absurdă ”seamănă”.

  Odată ce a preluat tema și a folosit sintagma lui Dragnea - ”lovitură de stat” – Viorica Dăncilă a intrat în jocul periculos al fostului președinte. Un joc pe care acesta a încercat să-l joace din vorbe – și mai puțin din fapte decisive.

  Liviu Dragnea a plecat pe cel mai greu drum, a lansat cele mai curajoase provocări și a început cele mai grele bătălii – pentru suveranitatea deciziilor, pentru independență energetică, pentru neamestecul serviciilor, pentru punerea la punct a „strategicilor” – dar în același timp a ”mermelit-o”, în loc să ia măsuri ferme. Da, Adrian Năstase a avut dreptate – Dragnea a încercat combinații…

  Ori, dacă un om puternic ca Dragnea a pățit-o mergând șovăielnic o etapă, cu atât mai mult cineva care intră în acest joc trebuie să fie ferm.

  Un înțelept spunea că mai multe bătălii au fost pierdute din cauza indeciziei conducătorilor, decât din cauza deciziilor greșite.

  Ori, până acum, Viorica Dăncilă a câștigat pentru că a fost fermă, a luat măsuri rapide, chiar dacă uneori neplăcute pentru propriul electorat. Acum, ce face?

  A (re)intrat pe terenul periculos al lui Dragnea și repetă greșelile lui? Sau va fi fermă, demonstrând că e cu adevărat responsabilă de tot și de toate, așa cum trebuie să fie un… președinte?

  Tematic

  Acum: Negocieri și zile de foc pentru PSD – ”Omul din umbră”, mesaj pentru Dăncilă
  Dăncilă nu se lasă: vrea un portofoliul important pentru România în Comisia Europeană
  Surpriza nopții: Ponta a cedat, recunoaște că Viorica Dăncilă ”A făcut ce trebuia”!
  Tagurile:
  Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă


  Știrile Zilei