03:54 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  42320

  Va fi amendată România după 10 ani de încurajare a unei șmecherii și de sfidare a UE?! Pe de altă parte, e posibil să existe ”pârghii” - pentru ca și la nivelul Bruxelles-ului să se închidă ochii.

  BUCUREȘTI, 25 iul, Sputnik, Evan Răutu. Lumea crede că ”mogulii” media sunt cele mai puternice personaje din ceea ce înseamnă influențarea opiniei publice. În realitate, există alte personaje care controlează mass media și încasează sume uriașe: rețelele de distribuție prin cablu.

  Problema e că Uniunea Europeană a cerut ca trecerea la sistemul digital de transmisie – retransmisie să se pună în aplicare în România încă din 2009… dar iată că ieri, 24 iulie 2019, Guvernul dă o nouă prelungire a acestui termen!

  Iată ce a dat ieri Guvernul – și nimeni NU a spus nimic:

  ”ORDONANŢĂ privind prorogarea unui termen prevăzut în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 18/2015 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru asigurarea tranziției de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia la nivel național, cu modificările și completările ulterioare”.

  Adică nici după 10 ani de la termenul ultimativ dat de UE România nu se conformează. De ce? Sumele uriașe pe care mogului ar trebui să le investească – dar mai ales sumele uriașe pe care NU le-ar mai câștiga.

  Concret, trecerea de la ”analogic” la ”digital” înseamnă pentru ”cabliști” o investiție mare, dar și dispariția atuului pe care îl folosesc în relația cu televiziunile: lățimea de bandă limitată. Pe digital lățimea e practic, nelimitată – pe analogic e limitată.

  În acest moment, rețelele trebuie să redistribuie gratuit transmisiile TV, dar din cauza limitării, rețele pun condiții pentru a face acest lucru – și cer bani, sume uriașe, băgând ”pe gât” alte servicii – telefonie, internet etc.  Ceea ce nu ar mai putea face dacă se trece la digital!

  Așa că acum, ”mogulii din umbră” iau bani și de la televiziuni și de la abonați.

  În plus… se vorbește de pierderea influenței și chiar a controlului STS asupra afacerii. Vorbe, desigur.

  Ori, toate astea le asigură decizia de ieri privind prorogarea termenului de aplicare a deciziei UE. Va fi amendată România? Posibil… 10 ani de încurajare a unei șmecherii și de sfidare a UE?! Pe de altă parte, e posibil să existe ”pârghii” pentru ca și la nivelul Bruxelles-ului să se închidă ochii. Ca până acum, de altfel…

  Tematic

  Premieră: dezvăluirea scenei ”Destituirea Codruței Kovesi de către președintele Iohannis”
  Viorica Dăncilă joacă perfect - iată ”cheia” care îi asigură succesul în fața lui Iohannis
  Sondaj: Credeți că Viorica Dăncilă îl poate învinge pe Klaus Iohannis în alegeri?
  A început campania prezidențială! Oamenii lui Barna au declanșat atacul la Iohannis
  Iohannis a semnat: statul dă bani pentru copii. Care sunt condițiile
  Tagurile:
  Klaus Iohannis

  Știrile Zilei