23:50 16 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  5743151

  Ar trebui să credem că Maior ar fi rămas în funcție doar pentru că s-a făcut o greșeală procedurală inadmisibilă – și nimeni nu s-a sesizat, iar Iohannis a mers ”pe burtă”.

  BUCUREȘTI, 29 aug, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Multă s-a întrebat cum de nu a fost schimbat Maior din funcția de la Washington. S-a speculat că nu vrea Iohannis, apoi, după căderea lui Dragnea, că Dăncilă a făcut ”blat”.

  Acum puțin timp, premierul a dat în vileag manevra – de o simplitate și de un cinism total!

  ”Nu am primit nicio solicitare de retragere din partea dlui Meleșcanu, absolut nicio solicitare, o semnam și o trimiteam la Cotroceni, dacă o primeam” a declarat Viorica Dăncilă,

  Concret, numirile și rechemările din fruntea misiunii diplomatice permanente se fac de președinte, în baza propunerii Guvernului, adică a MAE, contrasemnată de premier.

  Ori, în cazul lui Maior, premierul a fost ”uitat” – culmea e că și de la PSD s-a uitat! Și de la Guvern!

  Agenția DC News afirmă că ”în redacții, au apărut informații că la Palatul Cotroceni nu a ajuns nicio cerere din partea Guvernului cu privire la retragerea ambasadorului George Maior din SUA”.

  Cu toate acestea, pe 8 mai 2019, MAE a anunțat că a trimis către Președinție cererea prin care făcea ”propunerea de rechemare a ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, George Maior”.

  ”Reamintim că, în conformitate cu legislația și practica în domeniu, Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanții diplomatici ai României în străinătate”, anunța MAE.

  Propunerea de rechemare a avut la loc ca urmare a analizei MAE referitoare la mandatul ambasadorului George Maior și s-a bazat pe evaluarea impactului asupra relațiilor cu SUA, partener strategic al României, așa cum rezulta din "Raportul privind folosirea SRI de către domnul ambasador George Maior în scopuri personale", document oficial al Parlamentului României” se precizează într-un răspuns transmis agenției citate.

  Și, tot pe 8 mai, președintele Iohannis afirma de la Sibiu, răspunzând  la întrebarea presei dacă a primit scrisoarea lui Meleșcanu, prin care i se cerea rechemarea lui George Maior în țară?

  Președintele Iohannis a răspuns presei – ”Da, am văzut această scrisoare și, imediat după ce terminăm cu Summitul, voi lua o decizie în această chestiune”.

  Și nu a luat!... Nu a luat… motivat! Procedura era incompletă, pentru că nu conținea și semnătura premierului.

  ”A fost o decizie politică la momentul acela, dar acea hârtie care trebuia trimisă la Cotroceni nu a venit” a explicat premierul Dăncilă, dând vina pe MAE, adică pe Meleșcanu.

  Suspect… sau ce?! Vorbim totuși de George Maior, ambasadorul cel mai important, nu de vreun subprefect de la marginea țării! Să o credem pe Viorica Dăncilă uitucă, pe secretarii de stat MAE și cei care se ocupă de relația Cabinetului cu ministerele, aiuriți?

  ”Voi avea o discuție cu doamna Ramona Mănescu pe această temă”, a adăugat premierul Dăncilă. Să o credem… dar să nu uităm!

  Deci, recapitulând, Maior ar fi rămas în funcție doar pentru că s-a făcut o greșeală procedurală inadmisibilă – și nimeni nu s-a sesizat, iar Iohannis a mers ”pe burtă”?... Nu, nu e de crezut, nici de înțeles - la fel ca, de exemplu, faptul că PSD nu a avut numărătoare paralelă la europarlamentare. 

  Sau, de exemplu, de ce a (fost) mințit Meleșcanu că spioana prinsă în Rusia avea cetățenie română? Alt caz… uitat! Și necorectat!

  Tematic

  Viorica Dăncilă confirmă - Dana Gîrbovan, ministru!
  Șoc în Sistem: Dăncilă, susținută deschis de un cunoscut ofițer în numirea Danei Gîrbovan
  Cristoiu: diferența dintre lansarea lui Dăncilă și lansarea lui Ponta - „mai modestă”
  Analist: ”Viorica Dăncilă a găsit SOLUȚIA câștigătoare, iată rolul Danei Gîrbovan!”
  Lovitură de teatru – anunțată pentru seara asta! Iohannis și Dăncilă, în prim plan!
  Tagurile:
  Teodor Meleșcanu, George Cristian Maior, SUA, Viorica Dăncilă

  Știrile Zilei