18:54 19 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Klaus Iohannis

  Criză instituțională de ultimă oră - Iohannis respinge categoric orice cale!

  © Photo: Facebook / Klaus Iohannis
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  148445

  Din cauza președintelui, vom avea un septembrie fără ședințe de guvern – cu toate disfuncționalitățile aferente?

  BUCUREȘTI, 5 sept - Sputnik, Dragoș Dumitriu. România intră din această seară în criză instituțională, în primul rând,  din cauza lipsei unor miniștri și a faptului că nu există interimari – deci în unele situații nu are cine să semneze ca ordonator de credite.

  În al doilea rând, relația Guvern – Președinte este înghețată, ceea ce înseamnă o altă formulă de criză.

  Aceasta e concluzia după ieșirea din această seară a președintelui Iohannis. ”Resping categoric orice formulă de interimat, doamna premier trebuie să meargă în Parlament”, a spus președintele, fără a aduce altă motivație decât ”PSD este de vină!”.

  Mai mult, Iohannis a arătat că este conștient că ar putea apărea întârzieri la plăți, inclusiv la salarii și pensii.

  ”Premierul acuză că prin plecarea miniștrilor ALDE, Guvernul e blocat pentru că miniștrii ALDE nu și-au delegat atribuțiile secretarilor de stat”, spune Iohannis, completând ”Criza în care ne aflăm e generată de PSD prin comportamentul iresponsabil față de guvernarea României”.

  Dar, problema e clară – din cauza lipsei miniștrilor (demisionari) Guvernul nu poate ține ședințe. Ori, președintele, prin atitudinea demonstrată în timp, poate merge până la limita celor 30 de zile în care premierul trebuie să meargă în parlament pentru validare.

  Asta înseamnă că vom avea un septembrie fără ședințe de guvern – cu toate disfuncționalitățile aferente? Da, așa cum titram, am intrat (temporar) în criză instituțională.

  ”Să fie clar - Guvernul actual şi-a schimbat componenţa politică”, spune Iohannis, ”În aceste condiţii, Constituţia indică fără echivoc ce trebuie să facă prim-ministrul. Este datoria şi obligaţia doamnei premier să meargă de urgenţă în Parlament pentru a obţine votul de validare”.

  Acest guvern nu mai are legitimitate în faţa românilor încă din 26 mai, când cetăţenii s-au exprimat prin vot că sancţionează direcţia în care duce PSD România, a declarat Iohannis, ignorând că instituțiile europene au dat note bune rezultatelor guvernării, cel puțin pe parte economică.

  Nota bene – până acum, opoziția nu a propus o formulă coerentă de alternativă guvernamentală, nici ca echipă, nici ca proiect de guvernare.

  Pe de altă parte, numirea interimarilor și funcționarea guvernului în minoritate era firească acum, în prag de alegeri, pentru a nu crește incoerența aparatului de stat - specifică perioadei electorale.

  Tematic

  Dan Chitic, reacție radicală: ”Atunci Iohannis a comis o trădare! Cea mai josnică faptă!”
  Dăncilă l-a făcut praf pe Iohannis! Consilier: ”Nu o subestimați, veți avea mari surprize”
  Iohannis – gest în premieră! Nu există nicio explicație!
  Barna îi dă peste nas lui Iohannis cu anticipatele. Internauții fac același lucru cu Barna
  Tagurile:
  Criză, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei