17:18 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Conducerea ALDE

  Plecări din Guvern în timp ce Tăriceanu încearcă să își salveze partidul

  © Photo: Facebook / ALDE - Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  41420

  Mai mulți secretari de stat ai ALDE au fost eliberați din funcție de Viorica Dăncilă, iar astăzi Tăriceanu se întâlnește cu liderii din partid pentru a încerca să oprească implozia formațiunii

  BUCUREȘTI, 13 septembrie - Sputnik, Marius Holdean. Potrivit Monitorului Oficial, secretarii de stat ALDE de la Externe (Maria Magdalena Grigore), Finanțe (Eleodor Mihai Mandreș), Cercetare (Silviu Măcuță), Muncă (Ionel Muscalu), Fonduri UE (Cezar Caleap) și Mediu (Iulian Octavian Stana), dar și secretarul general adjunct al Guveernului, Andreea Lambru, au fost eliberați din funcție de premierul Viorica Dăncilă.

  Au mai plecat din Guvern, tot din partea ALDE, și vicepreședintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (Ionel Petre), precum și președintele Agenției Naționale a Persoanelor cu Dizabilități (Adrian Chiotan).

  Alți 5 membri ALDE aflați în diferite poziții au plecat săptămâna trecută din Guvern.

  Acest lucru s-a întâmplat deși PSD nu a dat afară niciun membru ALDE din Guvern, după ieșirea de la guvernare a formațiunii lui Călin Popescu Tăriceanu și a încercat să negocieze cu secretarii de stat și cu șefii de agenții să rămână alături de PSD.

  În plină criză internă, după ce Meleșcanu a reușit să ajungă președinte al Senatului cu sprijinul PSD, Tăriceanu a convocat, pentru ora 13.00, o ședință informală cu liderii de filiale, după ce trei deputați au fost propuși miniștri, iar mai multe filiale cer Congres pentru răsturnarea lui Tăriceanu.

  Atmosfera din interiorul ALDE continuă să fie extrem de tensionată și, în același timp, neclară. În numai câteva săptămâni, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a pierdut guvernarea, a rămas fără un candidat la alegerile prezidențiale și fără funcția de președinte al Senatului.

  În plus, ALDE ar urma să piardă mai mulți membri care sunt nemulțumiți de conducerea partidului. În mod cert, se știe că, în afara lui Teodor Meleșcanu, exclus deja din partid, ar urma să fie dați afară și cei trei  membri ALDE care au acceptat nominalizările de miniștri în Guvernul Dăncilă. Meleșcanu a anunțat însă că va contesta în justiție excluderea sa.

  Cei trei care au încălcat ordinele lui Tăriceanu sunt Grațiela Gavrilescu, Ștefan Băișanu și Ion Cupă, numai că Iohannis a refuzat aseară numirea lor ca miniștri, obligând-o pe Dăncilă să ceară votul Parlamentului pentru a face schimbări în Guvern.

  Acum, mai mult ca oricând, Dăncilă are nevoie de cât mai multe voturi de la ALDE în Parlament pentru a-și asigura majoritatea parlamentară, așa încât efortul PSD de a atrage parlamentari va fi și mai consistent.

  Tematic

  ALDE se autodesființează: toți cei care acceptă funcții de la PSD sunt excluși
  FLASH: Dăncilă a făcut propuneri de 6 noi miniștri, iar trei sunt de la ALDE
  Dăncilă a reușit: ALDE se rupe în două. Unele filiale susțin revenirea la guvernare cu PSD
  Meleșcanu îi răspunde dur lui Tăriceanu: ALDE continuă cu PSD sau dispare!
  Tagurile:
  Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE


  Știrile Zilei