17:21 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Călin Popescu Tăriceanu

  Lovitură pentru puciștii din ALDE: congresul se face după prezidențiale

  © AP Photo / Vadim Ghirda
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  9301

  Biroul Politic Central al ALDE a decis să organizeze un Congres Extraordinar după alegerile prezidențiale, o lovitură pentru dizidenții din partid care voiau să îl răstoarne pe Tăriceanu de la putere înainte de alegeri.

  BUCUREȘTI, 13 septembrie - Sputnik, Marius Holdean. În cadrul viitorului Congres se va clarifica doctrina partidului, iar conducerea ALDE a decis că nu se va renunța la discursul privitor la problemele din justiție, iar partidul va promova tema apărării drepturilor omului. Aceste teme sunt însă în contradicție cu direcția Pro România, Victor Ponta regretând recent vremurile când Statul Paralel era atotputernic.

  În cadrul Congresului care va avea loc după alegerile prezidențiale se va decide probabil și linia politică a partidului și se vor adopta alianțele electorale pentru alegerile locale și europarlamentare. Așadar, în funcție de cum va evolua relația cu Pro România, ALDE va trebui să decidă dacă va continua cu această alianță și în alegeri sau va accepta oferta Vioricăi Dăncilă de a a lua ALDE sub aripa PSD-ului în alegerile de anul viitor, dacă, desigur, PSD va mai ține ușile deschise până atunci.

  ALDE a anunţat ulterior, în mod oficial că, în şedinţa de astăzi a Biroului Politic Executiv, s-a luat decizia de a-i exclude din partid pe Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu, adică cei care au acceptat funcţii în Senat, respectiv Guvern, din partea PSD.

  "Biroul Politic Executiv al ALDE, întrunit astăzi, 13 septembrie, a luat act de pierderea calităţii de membru ALDE pentru următorii: Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu, în baza prevederilor art. 14, alin 2, lit. c din Statutul ALDE care prevede : Calitatea de membru ALDE se pierde prin aderarea la sau susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice, cu excepţia partidului sau partidelor cu care ALDE se află în alianţă politică sau electorală”, se arată în comunicatul de presă al partidului.

  Biroul Politic Executiv al ALDE a constatat că Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, precum şi Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu au acceptat să participe la discuţii de negociere cu PSD în vederea ocupării de funcţii la nivelul Senatului României, respectiv Guvernului, discuţii în urma cărora au acceptat funcţiile propuse, mai transmite sursa citată.

  "În acest fel au încălcat Hotărârea Delegaţiei Permanente Naţionale ALDE din data de 26 august 2019, votată cu o majoritate covârşitoare de 83 de voturi pentru şi 2 abţineri, şi Hotărârea Biroului Politic Central din data de 3 septembrie 2019. Ca urmare, secretariatul general ALDE va proceda la radierea din baza de date centrală a ALDE a doamnei Graţiela Leocadia Gavrilescu şi a domnilor Teodor Meleşcanu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu", mai anunţă ALDE.

  Teodor Meleşcanu a anunţat deja că va ataca decizia de excludere în instanţă. Anunţuri similare au fost făcute şi de către Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu.

  În plus, ALDE a decis tot astăzi să o numească pe Norica Nicolai în funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei de femei OFLDE, în urma excluderii din partid a Graţielei Gavrilescu, iar Anton Anton a fost numit preşedinte interimar al filialei ALDE Vâlcea.

  Pe ordinea de zi a şedinţei Biroului Executiv de vineri au existat mai multe propuneri de numiri în urma excluderii lui Teodor Meleşcanu şi celor trei propuşi miniştri în Guvernul PSD, respectiv Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Ion Cupă din partid.

  Totul s-a întâmplat după ce ALDE a transformat şedinţa informală de vineri în Biroul Politic Executiv, care a decis excluderea lui Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Ion Cupă din partid

  De asemenea, pe ordinea de zi s-a aflat şi dizolvarea filialelor ALDE Dolj, condusă de Ion Cupă, şi ALDE Prahova, condusă de Graţiela Gavrilescu, cât şi revocarea lui Alexandru Băişanu din funcţia de preşedinte interimar al filialei ALDE Suceava, Tăriceanu dorind astfel să dea un semnal puternic de pedepsire a dizidenților.

  Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că Delegaţia Permanentă a ALDE se va întruni la începutul săptămânii viitoare pentru a formaliza deciziile de excludere a membrilor ALDE care au acceptat să fie propuşi în Executiv de către premierul Viorica Dăncilă.

  Tematic

  Guvernul nu cedează, decizii importante după demisiile miniștrilor ALDE
  Dăncilă, mișcare de geniu: readuce ALDE la guvernare, dar fără Tăriceanu
  ALDE se autodesființează: toți cei care acceptă funcții de la PSD sunt excluși
  FLASH: Dăncilă a făcut propuneri de 6 noi miniștri, iar trei sunt de la ALDE
  Meleșcanu îi răspunde dur lui Tăriceanu: ALDE continuă cu PSD sau dispare!
  Dăncilă a reușit: ALDE se rupe în două. Unele filiale susțin revenirea la guvernare cu PSD
  Tagurile:
  Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE


  Știrile Zilei