21:58 12 August 2020
În direct
 • EUR19.51
 • USD16.55
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  60441

  Iohannis a uzat de influența funcției sale și făcut o intervenție – sau presiuni?! – asupra unui diplomat și reprezentant al României în favoarea unui candidat care… NU era al României.

  BUCUREȘTI, 19 sept - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Europarlamentarul Dacian Cioloș a confirmat că Laura Codruța Kovesi ”nu a fost o candidatură a statului român” și nu este percepută la Bruxelles ca fiind candidatul din partea Romaniei la functia de procuror-sef european, a consemnat ”Știri pe surse” declarația de la Digi24.

  ”Dna Kovesi a candidat individual, nu a fost o candidatură a statului român”, spune Cioloș,  (…) poziția doamnei Kovesi e mai degrabă una de competență profesională și noi așa am judecat lucrurile - Kovesi a candidat individual și a fost blocata de instituții din România”, a declarat Cioloș, conform sursei citate.

  Ori, această situație pune președinte într-o situație delicată: a susținut un candidat care NU era al României, contra intereselor manifestate oficial de premierul României, cel care avea dreptul să desemneze un candidat.

  Iată ce anunță același post Digi24, citând ”surse oficiale”:

  ”Președintele Klaus Iohannis i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, să voteze pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european. Ambasadorul s-a conformat solicitării șefului statului, după ce Viorica Dăncilă anunțase miercuri seară că România, prin Luminița Odobescu, votează împotrivă”.

  Conform surselor Digi24.ro, președintele ar fi contactat-o telefonic pe Luminița Odobescu înaintea votului dat joi, în COREPER, ”tocmai pentru că Viorica Dăncilă dăduse public un semnal de vot împotrivă”.

  Deci, Iohannis a uzat de influența funcției sale și făcut o intervenție – sau presiuni?! – asupra unui diplomat și reprezentant al României în favoarea unui candidat care… NU era al României?!

  Ori asta, în pofida oricăror circumstanțe „patriotice”, NU se poate încadra în prerogativele președintelui României – și nici în lege! Este un abuz, poate chiar ilegalitate - pe care juriștii o vor aprecia ca atare.

  Mai mult, în declarația sa de presă, președintele recunoaște că ”a acționat” în favoarea candidatului… care NU era al României!

  ”Așa cum am acționat în acest caz, voi continua să sprijin români integri, competenți și profesioniști în funcții de conducere la nivelul instituțiilor Uniunii Europene”, se arată în declarația de presă a președintelui

  Toate bune și frumoase, dar președintele nu e nici Marian Ceaușescu, nici Sandu Matei care post susține pe cine vor ei, pentru că sunt persoane private; ”intervenția” recunoscută de președintele României (inclusiv presiunile pe ambasador!) pentru un candidat care nu era nici al României, nici susținut de oficialii României – NU poate fi legală, chiar dacă vorbim de un ”român integru, competent și profesionist” precum… inculpata Laura Kovesi. Sau ”penala”, cum greșit ar fi spus Iohannis înainte de a primi amendă de la CNCD.

  Și în legătură cu afirmația lui Cioloș, că ar fi susținut-o pe Kovesi pentru ”competență profesională și noi așa am judecat lucrurile” – ce competență a unui înalt procuror pot ”judeca” inginerul agronom Cioloș sau profesorul de fizică Iohannis?!

  Tematic

  PNL și-o leagă pe Kovesi de gât sperând că aduce voturi pentru Iohannis
  Kovesi îl ajută pe Iohannis să câștige alegerile: îi aduce voturile taberei Rezist!
  Kovesi are drum liber către șefia Parchetului European
  Kovesi, prima declarație după votul european
  Celebru politician, cea mai curajoasă propunere după votul pro-Kovesi! Măsură radicală!
  Dăncilă, tare pe poziții față de Kovesi - pune întrebarea la care Europa NU poate răspunde
  Secretele Codruței Kovesi: americanii au câștigat șefia Parchetului European!
  Tagurile:
  Laura Codruţa Kovesi, Dacian Cioloș, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei