07:56 17 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73

  Cutremur în Justiție confirmat – se pune la cale o lovitură contra șefei CSM, Lia Savonea!

  © Depositphotos/ JanPietruszka
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  72622

  Prin îndepărtarea Liei Savonea și în contextul în care toate parchetele mari au conduceri interimare, Justiția ar fi dominată puternic de politic.

  BUCUREȘTI, 6 oct, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Atrăgeam atenția recent că judecătoarea Lia Savonea, președinta CSM, este efectiv luată la țintă în ultimele zile. Aprecieri asemănătoare au făcut în spațiul public avocata Ingrid Mocanu și președinta UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan.

  Reaminteam că Lia Savonea a avut curajul de a respinge consultările de la Cotroceni pe tema referendumului lui Iohannis, acuzându-l de subminare a autorității CSM și a independenței Justiției.

  ”Resping categoric asocierea imaginii justiției cu activitatea politică, precum și orice încercare de a fi utilizate nevoile justiției în scop politic”, i-a transmis atunci Savonea lui Iohannis și avertizându-l că ”procedând în această modalitate sunt subminate autoritatea și rolul constituțional al CSM”.

  Tot Lia Savonea a avut curajul să-i ceară Anei Birchall să spună clar dacă a avut vreo discuție cu procurorul general al SUA în sensul unei ”foi de parcurs” pe Justiție, așa cum afirmase ambasadorul SUA la UE.

  Și iată că în urma acestor acte de apărare a independenței Justiției și a CSM, Lia Savonea s-a trezit subiect al unei reclamații la Agenția Națională pentru Integritate… făcută de ”o persoană fizică”, un ”simplu cetățean”. Și, ce să vezi, ANI a reacționat cu o celeritate… neobișnuită!

  Ei bine, acum vine confirmarea acestei ”conspirații” contra Liei Savonea: se va încerca revocarea din funcție a incomodei președinte a CSM! 

  Acțiunea ar putea avea loc chiar marți, 8 octombrie, când are loc plenul CSM. Ședința are pe primul punct al ordinii de zi validarea Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie – și este a șasea oară când Lia Savonea încearcă să ducă la bun sfârșit această procedură.

  Chiar în această ședință, ”un grup ostil judecătoarei Lia Savonea, care cuprinde şi membri ai CSM, încearcă revocarea acesteia din funcţia de preşedinte al Consiliului”, au precizat surse din sistemul judiciar pentru STIRIPESURSE.RO

  Revocarea preşedintelui CSM se poate face la cererea a o treime dintre membrii Consiliului (7 membri, dintre cei 19) şi se aprobă cu majoritatea voturilor plenului (10 voturi), procedura fiind prevăzută în Legea 317/2004, articolul 55, precizează sursa citată.

  Iată articolele de lege:

  (10) Revocarea din funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte, în caz de neîndeplinire sau îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor prevăzute la art. 24 alin. (3) lit. a)-g), se propune de o treime din numărul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi se dispune prin votul majorităţii Plenului Consiliului, în prezenţa a cel puţin 2/3 dintre membrii săi. Hotărârea Plenului se redactează în cel mult 20 de zile şi se comunică de îndată.

  (11) Hotărârea de revocare poate fi atacată cu contestaţie în termen de 15 zile de la comunicare, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Contestaţia se judecă în complet format din 3 judecători. Introducerea contestaţiei suspendă de drept executarea hotărârii. Hotărârea prin care se soluţionează contestaţia este definitivă.

  În acest moment, surse din CSM consideră însă că șansele de revocare sunt destul de slabe deoarece ar fi ”puţin probabil ca 10 membri ai CSM să adere la un asemenea demers radical cum este schimbarea preşedintelui”, arată sursa citată, care completează că dacă o asemenea mişcare ar avea succes ar putea fi contestată la ÎCCJ, ”moment în care executarea hotărârii de revocare se suspendă” și ”până la judecarea unei asemenea contestaţii, mandatul Liei Savonea ar putea expira”.

  Precizăm că până marți președintele ar putea semna mandatul de revocare al Anei Birchall, așa cum a cerut CCR. De asemenea, presa anunță că luni și marți Birchall va fi plecată din țară la Consiliul JAI al UE.

  De asemenea, este de așteptat ca, în cazul căderii guvernului Dăncilă, una dintre primele măsuri să fie desființarea SIIJ – și implicit eliminarea susținătorilor acestei secții, deci și a Liei Savonea.

  În aceste condiții, prin îndepărtarea Liei Savonea și în contextul în care toate parchetele mari au conduceri interimare, Justiția ar fi dominată puternic de politic.

  Tematic

  Șocul anului: Băsescu, înfundat de Justiție! Îl pasc pușcăria și demiterea de la Bruxelles
  Scandal monstru în Justiție: „Ana – Genunchereasa” e făcută praf!
  Noroc că nu e român! Candidatul Belgiei pentru justiție, suspiciuni grave de corupție!
  Tagurile:
  justiție, Lia Savonea


  Știrile Zilei