05:11 24 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.38
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.70
  Eugen Teodorovici

  Teodorovici vrea ca statul să cumpere producția de cereale a României

  © Photo: Facebook / Eugen Teodorovici
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  8830

  Propunere interesantă a ministrului Finanțelor Publice, care dorește ca statul să achiziționeze recoltele de cereale obținute de fermierii autohtoni la un preț corect, iar depozitarea producțiilor ar urma să intre tot în grija statului.

  BUCUREȘTI, 9 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. În opinia demnitarului, intervenția pe piață, precum și exportul surplusului ar urma să se facă prin nou înființata Casă de Comerț Unirea.

  Teodorovici a declarat că el crede că este o soluție la care trebuie să ne gândim și nu numai la cereale, ci și la medicamente și la ”foarte multe altele”.

  Prezent la Forumul Agricultorilor, ministrul Finanțelor Publice a declarat că fermierii care produc cereale în România își vând recolta la un preț care nu reprezintă munca lor. Mai exact, vine un intermediar ce cumpără marfa cu un preț pe care îl impune, după care pleacă cu marfa, pe care o mai plimbă cu vapoarele o perioadă și apoi o aduce în România la alt preț.

  ”Atunci, statul român, pe acea lege care impune o cantitate minimă de cereale în rezerva de stat, acum este la un nivel foarte mic, la grâu este de 600.000 de tone de grâu, ceea ce este infim. Ce ne opreşte pe noi, ca stat, să majorăm acest plafon la câteva milioane de tone, să am o marjă cu limita minimă şi limita maximă? Una minimă sub care nu am voie să scad rezerva minimă şi cea maximă până la care pot să achiziţionez", a explicat Teodorovici, potrivit digi24.ro

  Demnitarul a menționat că statul poate să cumpere și alte produse în afară de cereale, cum ar fi, spre exemplu, medicamentele.

  Teodorovici a subliniat că statul vine când românii produc și le oferă prețul corect, prețul de piață, nu prețul impus de cineva . Mai mult, atunci când lucrurile o impun, statul poate să intre în piață și să exporte prin recenta Casă de Comerț înființată de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Diferența, dacă e una mai mare, poate să fie adusă, de către stat, în buzunarul fermierilor români, a mai punctat demnitarul.

  Tagurile:
  producție, Cereale, Eugen Teodorovici, România


  Știrile Zilei