13:34 20 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.50
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  44840

  Fostul premier Adrian Năstase le propune celor din PSD o strategie pe termen lung și amintește de greșelile care au dus la pierderea guvernării.

  BUCUREȘTI, 11 oct - Sputnik, Marius Holdean. Fostul premier și președinte al PSD Adrian Năstase a scris pe blogul personal o analiză cuprinzătoare despre moțiunea de cenzură și viitorul PSD.

  ”Prin votul la moțiune s-a încheiat o perioadă de decizii eronate ce au dus la pierderea guvernării”, și-a început Năstase comentariul. Potrivit fostului premier existau ”trei obiective pe care le poate urmări Viorica Dăncilă – câștigarea alegerilor prezidențiale (obiectiv ce pare redus la intrarea în turul doi), păstrarea guvernării până la alegerile parlamentare (obiectiv pierdut) și reconsolidarea partidului, ca obiectiv pe termen lung”.

  Printre greșelile făcute de PSD Năstase menționează ”configurarea, de către Dragnea, a listelor PSD pentru parlamentare, liste bazate pe agende de telefon și pe interese clientelare – ceea ce a permis trădări și tranzacționism, lipsa de voință și de coerență în parlament” și atrage atenția că ”au lipsit de pe aceste liste personalități marcante, în special în domeniul juridic”, iar efectul a fost că ”Masa de manevră gândită de Dragnea s-a împraștiat în funcție de bătaia vântului”.

  Năstase crede că ”unii dintre liderii partidului vor încerca să se agațe de putere, poate vor mai ciupi câteva luni de beneficii, alături de Ponta, Tariceanu, Băsescu”, dar atrage atenția că ar fi o mare greșeală, și că soluția e alta:

  ”Partidul are nevoie de o strategie pe termen mai lung. O nouă politică de cadre, idei coerente de politici publice, o asumare clară a opțiunii de stânga, departamente funcționale, o structură dinamică de tineret (trădarea președintelui acestei structuri ar trebui să dea de gândit)”.

  Dar fostul premier vede și avantaje ale căderii Guvernului: ”partidul va trece printr-o „năpârlire” necesară. Mulți oportuniști sau șobolani vor sări din barcă. Chiar și unii din apropierea fostului premier”.

  Mesajul de final al lui Adrian Năstase nu este însă unul de renunțate, ci de continuare a luptei: ”În astfel de momente, trebuie să ne amintim ce spunea Pierre de Coubertin: „Ai învins, continuă, ai pierdut, continuă”.

  Tematic

  Consilierul lui Iliescu și Năstase: ”Dresajul lui Tăriceanu a costat câteva milioane!”
  Andrei Năstase a făcut anunțul pentru șoferi: De azi, polițiștii nu vor mai face asta
  Hotărât: Andrei Năstase va renunța la postul de ministru de Interne: Iată ce decizie a luat Blocul ACUM
  Incredibil! Adrian Năstase îl acuză pe Iohannis că i-a luat tema de campanie!
  Inedit: Adrian Năstase și Codrin Ștefănescu dau verdictul pentru ce va urma!
  Tagurile:
  PSD, Adrian Năstase


  Știrile Zilei