08:51 18 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  2865 0 0

  Ieri, s-a pronunțat Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept asupra sesizării privind includerea gradației de merit în calculul drepturilor pentru plata cu ora.

  Examen
  © Sputnik / Виталий Аньков
  BUCUREȘTI, 15 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Prin Decizia nr. 41/2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât ca ”în calculul drepturilor salariale pentru plata cu ora nu se include și gradația de merit”.

  Decizia este obligatorie pentru Curtea de Apel București care este, de altfel, și autoarea sesizării, de la data pronunțării, iar pentru celelalte instanțe, de la data publicării în Monitorul Oficial, în conformitate cu articolul 521, alin. (3), Cod de procedură civilă.

  Dacă la București s-a decis că în calculul drepturilor salariale pentru plata cu ora nu se include și gradația de merit, potrivit informațiilor apărute pe un grup dedicat cadrelor didactice, sunt instanțe care au at, până acum, câștig de cauză, așa cum sunt, spre exemplu, cele de la Brăila, Cluj, Tulcea.

  Sursa citată precizează că, dacă dascălii mai au dosare pe rolul lor, poate își păstrează practica favorabilă și se pronunță pe admiterea acțiunilor până la publicarea Deciziei nr. 41/2019 în Monitorul Oficial.

  Decizia nu are nici un efect asupra hotărârilor favorabile deja pronunțate de instanțe.

  Menționăm că gradația de merit, prevăzută de Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, reprezintă 25% din salariul de bază deținut și se acordă prin concurs.

  Tagurile:
  curtea de casație, Justiție


  Știrile Zilei