15:30 22 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  Ludovic Orban

  Cadoul otrăvit care îi poate distruge planurile – singura reușită a lui Orban

  © Photo: Facebook / Grupul Parlamentar PNL - Camera Deputaților
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  32960

  Prima zi de negocieri pentru Guvern înseamnă o singură ofertă clară a unui partid de a face parte din Guvern - dar excluderea acestei grupări a fost una dintre condițiile puse de alte partide pentru a susține guvernul.

  BUCUREȘTI, 16 oct, Sputnik-Dragoș Dumitriu. Negocierile lui Ludovic Orban din prima zi au avut rezultate slabe – partenerii de dialog ținându-se tare pe poziții.

  Singura confirmare a venit de la partidul lui Traian Băsescu, condus formal de Eugen Tomac, PMP fiind primul și singurul partid care spune clar că ar intra în guvernul liberal!

  ”A fost o discuție pozitivă, am stabilit teme importante pentru viitoarea guvernare”, a declarat presei premierul desemnat, care a confirmat că a discutat despre intrarea PMP la guvernare.  PMP a cerut înființarea unui minister pentru relația cu Republica Moldova – pe care, evident, dorește să îl conducă.

  Dar, acest ”cadou”, disponibilitatea PMP de a face parte din Guvern, este unul ”otrăvit” – pentru că excluderea grupării lui Băsescu a fost una dintre condițiile puse de ALDE și UDMR pentru a susține guvernul.

  Concret, Tăriceanu și Kelemen au anunțat clar că nu vor vota un guvern din care fac parte ”oamenii lui Petrov, colaborator al Securității”. Și Victor Ponta și-a exprimat dubiile în cazul în care ar fi și PMP în Guvern.

  Deci, oferta PMP și faptul că e primul partid gata să fie alături de liberali pare mai curând un cadou otrăvit pentru Ludovic Orban – de altfel unul dintre cei mai mari opozanți la orice combinație cu Băsescu, în trecut. Ori, acum, acceptarea ofertei PMP ar putea să strice planurile premierului desemnat.

  În schimb, Tăriceanu a susținut clar că singura cale este menținerea Secției Spieciale (SIIJ) și a cotei unice de impozitare – dar pe ambele PNL vrea să le desființeze.

  USR constată mai întâi „lipsa de voinţă politică pentru declanşarea rapidă a unor alegeri anticipate” și condiționează votul de învestitură a unui ”guvern minoritar de tranziţie”, de adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi, a iniţiativei ”Fără Penali în Funcţii Publice” și desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu.

  UDMR face o solicitare ciudată pentru a colabora cu Guvernul Orban… îi pune lui Iohannis condiția prioritizării bugetului pe anul viitor, a rectificării bugetare pe acest an și să se organizeze şi să nu se guverneze prin OUG.

  Deci, probleme uriașe pentru Orban după prima zi, nimic clar… în afara cadoului otrăvit trimis de Băsescu, vechiul ”prieten” al liberalului…

  Tematic

  Ludovic Orban, prima declarație după desemnare: ”Amplă restructurare” dar uită de… USR!
  Întâlnire de taină între Orban și Tăriceanu! Se schimbă datele problemei
  Blocaj total! PSD nu dă șanse Guvernului Orban să treacă de Parlament
  PSD, confirmat de Isărescu și de Orban: nu există motive de îngrijorare în economie
  Planurile lui Orban cu noul Guvern: ce legi abrogă, ce măsuri propune
  Tagurile:
  Planuri, Cadou, Ludovic Orban


  Știrile Zilei