02:24 21 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.55
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  36250

  Președinta CSM, Lia Savonea, o acuză pe Ana Birchall, ministrul justiției, de ”ingerință gravă” în cazul Caracal, după cum rezultă din cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constitutuţională transmisă ieri Curții Constituționale.

  BUCUREȘTI, 17 oct - Sputnik, Marius Holdean. Președinta CSM susține că imixtiunea ministrului justiției în ancheta desfășurată de procurori în cazul Caracal consta în faptul că Birchall a comunicat familiei Alexandrei Măceșanu rezultatele probelor ADN.

  “În ancheta penală desfășurată în cazul Caracal, ministrul Justiției, Ana Birchall, a comunicat familiei unei victime informații referitoare la conținutul unor probe administrate în cauză. Astfel, la data de 2 august 2019, ministrul Justiției a contactat telefonic familia Alexandrei Măceșanu, comunicându-i faptul că rezultatul testelor genetice atestă că rămășițele și cenușa găsite în casa persoanei cercetare în cauză indică ADN-ul tinerei”, scrie Savonea în sesizarea transmisă CCR.

  Savonea spune că ”această acțiune a ministrului justiției constituie o veritabilă imixtiune în activitatea procurorilor care efectuează urmărirea penală în cazul menționat, cu încălcarea limitelor autorității conferite de art 132 alin 1 din legea fundamentală”.

  Președintele CSM a formulat de altfel trei acuzații la adresa ministrului justiției:

  1.ingerința gravă a ministrului justiției, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori;

  2.acte de subminare a independenței justiției din România, prin negocierea unei foi de parcurs privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepția că problemele justiției din România nu sunt gestionate de organismele constituționale abilitate, ci de anumiți actori externi;

  3.acțiuni repetate de decredibilizare și blocare a activității CSM, autoritate de rang constituțional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România.

  Urmează ca CCR să decidă în conflictul instituțional dintre șefa CSM și ministrul Justiției, instituția stabilind ca până la 30 octombrie părţile să-şi prezinte punctele de vedere.

  ”Referitor la cererea preşedintelui CSM de solutionare a conflictului, s-a stabilit că până la 30 octombrie părţile să îşi exprime punctul de vedere”, a transmis astăzi CCR.

  Lia Savonea a anunţat încă din 8 octombrie că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională în legătură cu acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall.

  Cele două adversare se află în conflict deschis de câteva luni de zile, în special din cauza tentativelor repetate de numire a Adinei Florea la șefia Secției Speciale.

  Tematic

  Adrian Severin, fulminant: cazul Caracal, rețeaua Epstein în România, legătura cu Birchall
  Mutare de ultimă oră la DIICOT – vizat direct cazul Caracal! Manevra politică posibilă
  ”Nucleară” în scandalul Caracal: Florian Coldea ar avea o legătură cu cazul
  Şocant: o altă fată răpită de pe stradă şi dusă în Caracal
  Cazul Caracal: S-au descoperit oase noi la locul indicat de Dincă, DIICOT a intervenit
  Tagurile:
  Caracal, Ana Birchall


  Știrile Zilei