06:42 22 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  Emmanuel Macron și Klaus Iohannis

  Înțelegere la nivel înalt: Iohannis i-a mulțumit lui Macron pentru desemnarea lui Kovesi!

  © AFP 2019 / POOL / Bertrand GUAY
  Politică
  Sa primesc un link scurt
  7212

  Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi la Bruxelles că i-a mulțumit lui Emmanuel Macron în cadrul unei întrevederi pentru implicarea în desemnarea Laurei Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European. Noutăți și despre comisarul european.

  BRUXELLES, 18 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Implicarea lui Macron a devenit evidentă în momentul în care Franța și-a retras candidatul pentru șefia Parchetului European, lăsând astfel cale liberă victoriei lui Kovesi. Iohannis nu a spus niciodată ce a primit Macron în schimbul retragerii Franței, dar astăzi Iohannis a declarat că această numire este o reușită semnificativă și pentru Kovesi, și pentru România.

  „Cu președintele Macron am avut o discuție foarte bună. În primul rând, am ținut să-i mulțumesc pentru implicarea deosebită și de succes pentru desemnarea procurorului european, doamna Kovesi. Și am discutat despre formarea Comisiei Europene”, a precizat Iohannis.

  „Este o reușită care este evident și pentru doamne Kovesi semnificativă, dar este și pentru România semnificativă. Acum avem o persoană care conduce o instituție europeană”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

  Consiliul Uniunii Europene a validat la începutul acestei săptămâni în mod oficial numirea procurorului român Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european.

  Comisarul României va fi femeie și va ocupa portofoliul Transporturilor

  Președintele României a mai făcut declarații și cu privire la nominalizarea comisarului din partea României, el precizând că a discutat pe această temă cu Ursula von der Leyen, președintele desemnat al Comisiei Europene.

  ”Ne-am întâlnit, am discutat despre desemnarea comisarului. Doamna președinte-desemnat von der Leyen este foarte îngrijorată pentru situația care s-a creat. Avem un guvern interimar care nu va nominaliza un comisar. Comisia se grăbește, chit că acum avem o amânare de o lună - nu din cauza României, dar situația e una complicată și sper să găsim soluții”, a declarat Klaus Iohannis.

  ”Când revin în țară o să încep câteva discuții să căutăm o soluție. (...) Este clar că avem nevoie de o persoană integră, de o persoană care are cunoștiințele necesare pentru a umple poziția de comisar european, o persoană care ar reprezenta într-un fel și România în Comisie, într-un sens pozitiv. Noi avem oameni competenți, avem profesioniști. Haideți să-i selectăm și să-i trimitem la Bruxelles”, a spus Iohannis, arătând că se va implica direct în alegerea comisarului român.

  ”Doamna președinte von der Leyen a subliniat și la discuția de ieri că-și dorește foarte mult ca România să desemneze o doamnă pentru poziția de comisar pe Transporturi”, a mai spus Iohannis, restrângând astfel terenul posibilităților.

  Tematic

  Laura Codruța Kovesi, salariu uriaș în noua funcție de procuror european
  Negocieri de ultimă oră pentru Kovesi la Bruxelles
  Europenii s-au înțeles: o vor pe Kovesi! România a sacrificat totul pentru ea!
  O dezvăluire ”pe surse” despre George Maior aruncă în aer totul: Coldea, Kovesi… Iohannis
  Europa, mai zgârcită decât statul paralel: bugetul lui Kovesi, mult mai mic decât al DNA!
  Vot pentru Kovesi în Parlamentul European
  Tagurile:
  Laura Codruța Kovesi, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis


  Știrile Zilei